‘I bacanje hrane doprinosi emisiji plinova’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2013. u 15:20
Thinkstock

Bačena hrana u svijetu odgovorna je za više stakleničkih plinova od bilo koje zemlje osim Kine i Sjedinjenih Država, kaže se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

Bačena hrana u svijetu odgovorna je za više stakleničkih plinova od bilo koje zemlje osim Kine i Sjedinjenih Država, kaže se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

Svake godine baci se oko trećine hrane za ljudsku prehranu što je oko 1,3 milijarde tona, a istovremeno se nepotrebno potroši energija, voda i kemikalije potrebne za njezinu proizvodnju i odlaganje. Uzalud se potroši gotovo 30 posto svjetskog poljoprivrednog zemljišta i količina vode ekvivalentna godišnjem protoku rijeke Volge.

U svom izvješću UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) ocjenjuje da odbačena hrana uzrokuje 3,3 milijarde tona ugljičnog dioksida godišnje.

Da se radi o državi, bila bi ona treći najveći zagađivač, nakon Kine i SAD-a, što znači da bi se učinkovitijim korištenjem hrane moglo znatno doprinijeti globalnim naporima za smanjivanje emisija čime bi se ograničilo i globalno zagrijavanje.

U industrijaliziranom svijetu, veliki dio otpada dolazi od potrošača koji kupuju previše i bacaju ono što ne pojedu. U zemljama u razvoju, to je uglavnom rezultat neučinkovite poljoprivrede i nedostatka odgovarajućih skladišta.

"Manjim bacanjem hrane ne bi se samo smanjio pritisak na prirodne resurse već bi se smanjila i potreba da se proizvodnja hrane poveća za 60 posto koliko je procijenjeno potrebnim da bi se ispunili demografski ciljevi do 2050.", kaže FAO.

Potrošače u razvijenim zemljama trebalo bi poticati da serviraju manje porcije i što više koriste ostatke hrane. Poslovni svijet trebao bi davati više humanitarnim organizacijama, te se usmjeriti prema odlaganju organskog otpada.

Komentirajte prvi

New Report

Close