Vlada opet krpa predstečajne rupe

Autor: Suzana Varošanec , 06. rujan 2013. u 12:04
Treće mijenjanje pravila u godinu dana

Vlada se odlučila povećati i fleksibilnost promjena plana jer se u praksi pokazalo da je plan tako složena stvar da ga je teško fiksirati.

Slovenski slučaj sa predstečajnim zakonom reprizira se i kod nas: Ljubljana ga je dosad pet puta mijenjala, dva puta je Vlada donosila Uredbu, jednom je Ustavni sud odlučivao, a i Milanovićeva Vlada radi isto. Dva mjeseca nakon zadnjih izmjena zakona o predstečajnoj nagodbi, opet intervenira u taj propis.

 

4866prijedloga

podneseno je

Posrijedi je druga predstečajna Uredba, nakon Božićne koja je na dar donijela glasovanje povezanih tvrtki temeljem sudužništava, i to po istom principu kao i bankarskih garancija.Lipanjskom zakonskom intervencijom obavljen je velik dio "triki" posla, pa je ukinuto i glasovanje povezanih tvrtki na temelju uvjetnih tražbina što je zakačilo navodno Ingru. Kao i u lipnju, i sad Vlada opet korigira blago rečeno predstečajne devijacije. Prve analize pokazuju da se od 11 primjedbi suca Kolakušića nijedna ne tiče predloženih promjena. No, s druge strane, nova Uredba signal je da se ponegdje svašta događa po pitanju manipulacija i korištenja zakonskih rupa na štetu radnika i vjerovnika.

 

47,6milijardi

kuna prijavljenih obveza

Da je tako pokazuje što je ministar financija Linić pod zakonsku zaštitu od daljnjih zlouporaba stavio konačno radnike kao specifične vjerovnike – radničke tražbine moći će se ipak prisilno naplaćivati u predstečaju, ali i šire od toga, sve vjerovnike. Štiti ih specifičnim mehanizmom koji već stvara dosta nervoze u revizorskim krugovima. Naime, sastavni dio financijskih izvještaja po novome je popis sudskih postupaka koji dužnik vodi protiv svojih dužnika, te ga mora predstaviti vjerovnicima. S obzirom da sudski sporovi dužnika inače čine sastavni dio izvještaja, čini se da Linić time uvodi dodatnu kontrolu revizora što otvara pitanje u pogledu slučajeva u kojima popisa sporova nije bilo i baca ozbiljne sumnje.

 

40,8tisuća

radnika čeka ishod

Da će vjerovnici sad moći kontrolirati i dužnika i revizora, potvrđuju i neki pravnici. No, s druge strane, i dužnik je profitirao i to najviše zahvaljujući fleksibilnom rješenju da više puta može mijenjati svoj prijedlog plana financijskog restrukturiranja, doduše u nešto kraćem roku. Kako naši izvori tvrde, Vlada se odlučila povećati fleksibilnost promjena plana jer se u praksi pokazalo da je plan tako složena stvar da ga je teško fiksirati, odnosno kad se nakon njegove izrade utvrde nove obveze više nije moguće ostati kod starog plana. Nova pravila važe za sve postupke gdje Fina nije poduzela nijednu postupovnu radnju. Dakle, gdje je dužnik podnio prijedlog, a Fina nije donijela odluku o dostavi manjkajuće dokumentacije. Koliko je takvih slučajeva nismo doznali iz Fine.

Nova pravila za predstečaj

  • Dužnik mora vjerovnicima dati popis sudskih postupaka protiv svojih dužnika
  • Radnici tijekom postupka mogu prisilno naplatiti svoja potraživanja
  • Dužnik može ponuditi i izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja te ga mijenjati prije ročišta
  • Rok za dostavu izmjenjenog plana skraćuje se sa 30 na 15 dana

Komentirajte prvi

New Report

Close