U Hrvatskoj pretresli 1000 pošiljki, evo što su otkrili

Autor: Marija Crnjak , 01. rujan 2013. u 15:10
Photo: Thinkstock

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno.

U Hrvatskoj do sada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži. Međutim, zbog rizika od nabavke lijekova iz drugih izvora, prvenstveno putem interneta, građani bi lijekove prvenstveno iz sigurnosnih razloga trebali kupovati isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, upozorili su u hrvatskoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Agencija je sudjelovala u međunarodnoj operaciji otkrivanja krivotvorenih lijekova "Pangea VI", koju predvodi i koordinira Interpol, a provode policija, carina, nacionalne agencije i druga regulatorna tijela nadležna za lijekove diljem svijeta.

Tijekom operacije koja je provedena od 18. do 27. lipnja 2013. godine u 99 zemalja, otkriven je i prekinut rad čak 9610 internetskih stranica povezanih s prodajom lažnih i krivotvorenih farmaceutskih proizvoda i lijekova, uhićeno je 58 osoba uključenih u navedene ilegalne aktivnosti, te je zaplijenjeno približno 9,8 milijuna potencijalno opasnih lijekova u vrijednosti od oko 235 milijuna kuna.

U provedbi operacije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su carina, policija i HALMED. U poštanskim uredima pregledano je više od 1000 pošiljki i nije utvrđena nijedna nepravilnost te nije bilo uhićenja vezanih uz aktivnosti ilegalne prodaje lijekova. HALMED je u navedenoj operaciji sudjelovao podizanjem javne svijesti o problemu krivotvorenih lijekova i opasnostima internetske kupnje lijekova putem stručnih glasila, sredstava javnog priopćavanja, kao i putem vlastitih internetskih stranica.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno. Cilj je operacije "Pangea VI" smanjiti online potražnju lijekova podizanjem javne svijesti, odnosno smanjiti online ponudu lijekova razbijanjem lanca ilegalne internetske prodaje lijekova.

Komentirajte prvi

New Report

Close