Radnici Česme u Vinkovce po tri plaće

Autor: Božica Babić , 29. kolovoz 2013. u 21:59
PIXSELL

Nagodbom je vinkovačka Spačva Česmom podmirila dug Hrvatskim šumama, no transakcija nije do kraja provedena, proizvodnja u bjelovarskoj tvrtki prekinuta u srpnju.

Radnici bjelovarske Česme u četvrtak su prosvjedovali u Vinkovcima ispred tvornice Spačve zbog triju neisplaćenih plaća i neizvjesne budućnosti kompanije. Kroz predstečajnu nagodbu Spačva je Česmom podmirila dug Hrvatskim šumama, no ta transakcija još nije do kraja provedena, pa je direktor Spačve Darko Puljiz još uvijek i direktor Česme.

Nezadovoljni radnici, predvođeni predsjednikom matičnog sindikata PPDIV-a Šimom Oreškovićem dolaskom u Vinkovce pokušali su ponovno skrenuti pozornost na kaotično stanje u Česmi jer se u terminu prosvjeda održavala sjednica Nadzornog odbora Spačve pod predsjedanjem Borislava Škegre, čija je tvrtka Quaestus od travnja većinski vlasnik te vinkovačke drvne industrije.

Žele razgovor s Puljizom o neisplaćenim plaćama, a Spačva je prava adresa jer je šest godina vlasnik Česme, ali i Škegrom, koji je preuzeo Spačvu, naglasio je sindikalist Orešković. Ustvrdio je da je Spačva jednostrano prekinula proizvodnju u Česmi polovicom srpnja, od tada se ni Puljiz ni itko od ostalih odgovornih nije pojavio u Bjelovaru i dao suvislo obrazloženje radnicima. “Kako je moguće da u predstečajnoj nagodbi Spačva plati poreze i doprinose Česme, a pritom ne isplati zaostale plaće radnicima”, pita se Orešković. Spačva je u ponedjeljak, rekao je, poslala zahtjev za otvaranje stečaja u Česmi, pa će 129 radnika plaće dobiti iz stečajnog postupka, odnosno isplatit će ih država. “Dokad ćemo trpjeti posljedice nesposobnih uprava i vlasnika koji pokrali milijarde kupa?”, pita se Orešković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close