HŽ Putnički prijevoz u EU-ovu projektu RAIL4SEE

Autor: Objava za medije , 28. kolovoz 2013. u 16:22
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

HŽ Putnički prijevoz sa 28 partnera iz 10 zemalja sudjeluje u projektu RAIL4SEE čija je svrha stvoriti jasne smjernice kako povećati priljev putnika u intermodalnome javnom prijevozu velikih željezničkih čvorišta u jugoistočnoj Europi .

HŽ Putnički prijevoz sa 28 partnera iz 10 zemalja sudjeluje u projektu RAIL4SEE čija je svrha stvoriti jasne smjernice kako povećati priljev putnika u intermodalnome javnom prijevozu velikih željezničkih čvorišta u jugoistočnoj Europi te kako ih ojačati i bolje povezati. U projektu sudjeluju prijevozničke tvrtke, lokalne uprave, znanstvene institucije i udruge iz Italije, Austrije, Slovačke, Mađarske, Grčke, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Srbije i Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 4,8 milijuna eura. Vrijednost dijela projekta koji se odnosi na HŽ Putnički prijevoz je 250.000 eura, od čega će se kroz instrument pretpristupne pomoći IPA bespovratno sufinancirati 212.500 eura. Predviđeno je da će projekt trajati 30 mjeseci. 
 
U sklopu projekta održan je niz sastanaka na temu „Mreža gradova-čvorišta za povećanje dostupnosti i mobilnosti ljudi na području jugoistočne Europe“ u sklopu Programa transnacionalne suradnje u JI Europi – SEETCP. Projekt RAIL4SEE teži povećanju konkurentnosti i integracije u jugoistočnoj Europi implementacijom ne-infrastrukturnih mjera i aktivnosti koje će pridonijeti poboljšanju željezničkog i javnog prijevoza u kontekstu razvoja i integracije gradova-čvorišta kao što su Bologna, Venecija, Trst, Ljubljana, Beč, Bratislava, Budimpešta, Solun, Sofija, Zagreb, Bukurešt i Beograd. Ponajprije se radi na postizanju održivih političkih i financijskih rezultata kroz izravnu uključenost važnijih dionika i međusobnu interakciju tijela javne vlasti, prijevoznika i tehničkih tijela s mogućnošću utjecaja na prijevoz.
Uz optimizaciju veza i upravljanja koju provode državna tijela i poboljšanja dugoročnih investicijskih planova, projekt je koncipiran na način da ostvaruje konkretne rezultate u formi pilot-akcija za implementaciju informacijskih tehnologija: zajedničkih prijevoznih karata i IT sustava za korisnike prijevoznih usluga, uspostavljanje regionalnih transnacionalnih platformi za suradnju i opće unapređenje željezničkih usluga u jugoistočnoj Europi.
 
Projekt je ušao u ključnu fazu – njegov status i plan za provedbu u narednome, četvrtom radnom periodu bili su glavne teme posljednjeg sastanka Koordinatorske i Upravljačke skupine održanog u Solunu. Nakon temeljite inicijalne analize sektora prijevoznih usluga, mapiranja tekućih investicija i identifikacije investicijskih politika za različite gradove i države partnere, do sada su ustanovljene najbolje prakse i njihova primjenjivost u sklopu projekta te je provedena analiza ponude i potražnje usluga u željezničkome prijevozu putnika. Na temelju toga razrađuju se modeli, procjenjuju i profiliraju gradovi-čvorišta u kontekstu željeznice i intermodalnog prijevoza. Rezultati su osnova za raspravu o aktualnoj situaciji, za identifikaciju mogućnosti i davanje preporuka za specifične akcije: hitne i prioritetne mjere potrebne za sustav prijevoza, uključujući pripremu sporazuma, standarda, pravilnika i shema za mobilnost putnika.
 
Na sastanku u Solunu posebno su naglašene dvije ideje razvoja prijevoznih usluga željeznicom. Prvu je predstavio grčki partner Trainose, koji radi na konceptu tzv. tematskih vlakova kombiniranjem ljepota prirode s kulturnim i povijesnim nasljeđem Grčke i Balkana kako bi stvorili posebnu poslovnu liniju koja nudi željeznički turizam jedinstvenog doživljaja. Druga ideja je unapređenje mobilnosti putnika omogućivanjem dobivanja informacija putem ICT multimodalnog sustava, što je ujedno bila tema EU-ove konferencije. Uz osnovne prioritete za povećanje mobilnosti, sudionici konferencije dotaknuli su se i utjecaja informacijskih sustava na putnikov odabir načina prijevoza i dogovorili buduće akcije za unapređenje mobilnosti putnika sveobuhvatnim rješenjima za planiranje putovanja „od vrata do vrata“ implementacijom ICT-a.
 
RAIL4SEE je prvi EU-ov projekt u kojemu sudjeluje HŽ Putnički prijevoz te prvi projekt koji težište ne stavlja na infrastrukturu već na kreiranje prijevozne usluge i marketing.

Komentirajte prvi

New Report

Close