Ministar Jakovina će u rujnu znati sudbinu Česme

Autor: Božica Babić , 19. kolovoz 2013. u 22:00
Foto: Robert Anić/PIXSELL

U ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim šumama, doznajemo neslužbeno, ponuda Elde nije prihvaćena radi premale zakupnine i ulaganja.

Preostalih 129 djelatnika u bjelovarskoj Česmi i dalje će glancati strpljenje, ni posla ni plaće neće vidjeti do 11. rujna. Bjelovarci bi taj dan trebali biti domaćini ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću koji su se jučer obvezali da će im na dar donijeti konkretan podatak – tko će (za)kupiti proizvodne hale Česme, koliko zaposlenika će nastaviti raditi te hoće li i kada dobiti neisplaćene plaće za lipanj, srpanj i kolovoz. 

Spačva, bivša vlasnica Česme i Hrvatske šume kroz predstečajnu nagodbu postigle su dogovor da Šume nenaplaćena potraživanja od Spačve naplate preuzimanjem Česme. Kako Šume do 7. kolovoza po javnom natječaju nisu izabrale  (za)kupca, iako je interes za Česmu iskazala zagrebačka tvrtka Elda u vlasništvu talijanske grupacije Florian, osamdesetak radnika Česme u organizaciji sindikata PPDIV u ponedjeljak je pred sjedištem Šuma pokušalo izboriti rješenje za opstanak tvrtke.

U ministarstvu i Šumama, doznajemo neslužbeno, ponuda Elde nije prihvaćena radi premale zakupnine i ulaganja. Navodno za zakupninu daju tek 336 tisuća kuna godišnje, zakup bi ugovorili na 15 godina, a pripravni su investirati 15 milijuna kuna ukoliko im Šume zajamče da će svake godine dobiti 47.000 prostornih metara sirovine. Jakovina i Pavelić ocjenjuju da bi uz tu količinu sirovine investicija morala biti 30 milijuna kuna što bi utjecalo i na veći broj zapošljavanja u odnosu na 200 koliko je u ponudi Elde.

Interes za Česmu prema neslužbenim informacijama zakašnjelo je iskazala i tvrtka Šerif, najveći proizvođač i izvoznik drvne građe. Svoju ponudu upravi Hrvatskih šuma navodno su prezentirali upravo u ovaj ponedjeljak.  

Komentirajte prvi

New Report

Close