Umjesto preustroja, kaos u sustavu upravljanja državnom imovinom

Autor: Marija Brnić , 12. kolovoz 2013. u 10:45
Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom/Patrik Maček/PIXSELL

Agencija za upravljanje državnom imovinom ukinuta, institucija koja će je naslijediti još nije registrirana, zakon koji sve regulira na Ustavnom sudu, a čelni čovjek sustava na godišnjem odmoru.

Malo je izgleda da će novi sustav upravljanja državnom imovinom, od kojega se u uvjetima krize puno očekuje, zaživjeti do konca godine. Umjesto sređivanja tog neefikasnog državnog aparata, nakon što je Vlada inzistirala na žurnom usvajanju novih propisa za unapređenje i preustroj njegovih institucija, nastupio je potpuni kaos.

 

50zaposlenih

osoba može imati DUUDI, a već je dobio 200 djelatnika iz Audija

U Sudskom registru još uvijek nije registriran Centar za restrukturiranje i prodaju, nova institucija koja će pravno naslijediti Agenciju za upravljanje državnom imovinom (Audio), a koja se nakon nepune dvije godine postojanja gasi koncem rujna. No, njezinih je oko 200 zaposlenika netom prije stupanja na snagu novog zakona 30. srpnja, umjesto najavljenih razgovora o otpremninama, obaviješteno kako su svi odjavljeni kao zaposlenici Audia i prijavljeni kao zaposlenici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. 

Protivno proceduri
Potvrđuje to i sindikalna predstavnica u Audiu Ernestina Varaždinec. "Obaviješteni smo kratko o provedenoj odjavi i prijavi zaposlenika, koja je obavljena potpuno mimo Zakona o radu, kojim se za ovakav slučaj nalaže formalni raskid ugovora i zaključenje novoga", kaže Ernestina Varaždinec. Nije joj još uvijek poznat kakav je stav o ovom slučaju zauzeo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, odnosno kako je prihvatio odjavu i prijavu bez obostrano prihvaćenog ugovora o radu. Prebacivanje zaposlenika provedeno je službeno po drugom zakonu, točnije članku 81. Zakona o upravljanju državnom imovinom, no ono što je dodatno zbunjujuće u cijeloj priči jest i to što DUUDI ne samo da nije pravni sljednik Audia, nego je proračunski korisnik, za razliku od Audia i budućeg CERP-a.

Drugim riječima, svi su zaposlenici Audia primljeni u državnu službu, mimo propisanih procedura. Osim toga, po još uvijek važećoj sistematizaciji DUUDI može imati oko 50 radnika (dosad ih je imao svega sedam). Nova sistematizacija tek se treba usvojiti, no u tijeku su godišnji odmori, zbog čega će se, prema dostupnim informacijama, dodatno izgubiti na vremenu. A dok se ne definira njihov novi status, svi novi zaposlenici DUUDI-a zadržavaju iste plaće koje su imali u Audiu, koje su u pravilu i do 40 posto više nego u državnim službama. 

Temeljni plan će pričekati
U međuvremenu se shvatilo da Audio mora još dva mjeseca poslovati, pa su novopečeni DUUDI-jevci dobili naloge za nastavak rada te će i dalje obavljati iste zadaće koje su imali u Audiu. Mnogima od njih, kaže Ernestina Varaždinac, ovo nije prva transformacija sustava, no ona prethodna, kada se gasio Hrvatski fond za privatizaciju i pokretao Audio, imala je osmišljeno višemjesečno prijelazno razdoblje. Ovaj nered, smatra ona, riješit će vjerojatno tek Ustavni sud na kojemu je jedna od tužbi podnesenih radi rušenja ad hoc usvojenih odredbi Zakona o upravljanju državnom imovinom došla upravo od zaposlenika Audia. Tako ispada da će se na ispunjenje temeljnog plana – stavljanje u funkciju državnih tvrtki i nekretnina te prodaja strateški nevažnih, pričekati još neko vrijeme. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

***Komentar je obrisan jer nije u skladu s pravilima foruma***


Nakon ovog članka, Kafkin "Proces" mi izgleda kao zabavno štivo za djecu

U pravu si, kolega. Ovo ovdje je komedija, cekanje Godota i “tri puta izrecena laz postaje istina”. Ako nastave pricati svaki dan da ekonomija cvjeta, tko zna…

Nakon ovog članka, Kafkin “Proces” mi izgleda kao zabavno štivo za djecu

A ne, ta imovina još nije kvalitetno evidentirana, primjerice ona koja je prigrabljena u vrijeme trajanja rata, kršenjem uglavnom svih, tada vrijedećih Zakona :

Katastarska općina: TUČEPI
Broj uloška: 3364
Broj zadnjeg dnevnika: Z-2622/2007,

Katastarska općina: TUČEPI
Broj uloška: 2940
Aktivne plombe:

New Report

Close