‘Dijalogom do kvalitetnijeg Zakona o obrtu’

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2013. u 14:01
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Na nedavno upućenu inicijativu Hrvatske obrtničke komore (HOK) za uspostavljanjem konstruktivnog dijaloga s resornim Ministarstvom poduzetništva i obrta kod donošenja Konačnog prijedloga Zakona o obrtu, jučer je na poziv resornog Ministarstva održan sastanak s ministrom Gordanom Marasom i suradnicima, ujedno i izvanredna sjednica Upravnog odbora HOK-a, na temu Prijedloga zakona o obrtu, čiji bi konačni tekst trebao uskoro biti u Hrvatskom saboru na usvajanju, priopćeno je iz HOK-a.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je kako je HOK nakon usvajanja zakonskog teksta u prvom čitanju resornom Ministarstvu ponudio pomoć u oblikovanju Konačnog prijedloga Zakona o obrtu. „Vjerujemo kako ovaj sastanak znači uspostavljanje dijaloga koji će u konačnici polučiti uspjeh, odnosno dovesti do kvalitetnijeg zakonskog rješenja za obrtništvo. Nezadovoljstvo je ostalo, iako su donekle približeni stavovi oko nekih pitanja. Nadamo se da ce se dijalog nastaviti i da ce Konačni prijedlog Zakona biti usvojen na obostrano zadovoljstvo“, zaključio je Ranogajec.

HOK pozdravlja najavu ministra Marasa kako će se u Konačni prijedlog Zakona o obrtu uvrstiti odredba kojom se propisuje da radom u obrtu obrtnik ostvaruje sva prava u svezi s radnim odnosom, ako ta prava ne ostvaruje po drugoj osnovi. Time će obrtnik biti izjednačen s radnicima u svim pravima u svezi radnog odnosa. 

Nadalje, u raspravi je zaključeno da se iz teksta Prijedloga zakona o obrtu izbaci odredba da se na komorski sustav odgovarajuće primjenjuje zakon kojim se uređuju udruge, budući da je HOK osnovan temeljem Zakona o obrtu i nije registriran kao udruga.

HOK pozdravlja i prijedlog ministra da se onim udruženjima obrtnika i područnim obrtničkim komorama koji imaju preuzete kreditne obveze za kupnju i ulaganja u poslovne prostore do ispunjenja obveza prolongira uvođenje limitiranog iznosa komorskog doprinosa. Ministar je također predložio sudjelovanje predstavnika HOK-a u utvrđivanju liste usluga i proizvoda koji se mogu obavljati, odnosno proizvoditi u sporednoj djelatnosti i domaćoj radinosti.  

Na sastanku je otvoren dijalog, ali nije postignut dogovor radi oprečnih stavova oko prijedloga vezanih za nužnost zapošljavanja stručno osposobljenih radnika u pravnim osobama, za preciznije reguliranje ograničene odgovornosti obrtnika, polaganja pomoćničkih ispita te provedbu izbora za predsjednike područnih obrtničkih komora i HOK-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close