‘Odluka Hanfe je logična dok se ne odluči tko je u pravu – ona ili Telegra’

Autor: Suzana Varošanec , 16. srpanj 2013. u 14:10
Petar Pierre Matek, predsjednik uprave Hanfe. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Izbjegli smo da Telegra ne ode u stečaj, i to bez prilike da Upravni sud kaže je li ona kriva ili ne, a najveći je apsurd da bi i kod takvog razvoja događaja sve bilo po zakonu!’.

Izbjegli smo da Telegra ne ode u stečaj, i to bez prilike da Upravni sud kaže je li ona kriva ili ne, a najveći je apsurd da bi i kod takvog razvoja događaja sve bilo po zakonu! Tako je komentirao Mladen Glad, predsjednik uprave Telegre najnoviju situaciju povodom odluke Hanfe kojom su sve do konačne odluke na Upravnom sudu odgođeni pravni učinci Hanfinog rješenja o obvezi javne ponude za preuzimanje Dalekovoda donesenog u rujnu 2011.  

Slučaj je presedan u Hanfinoj dosadašnjoj praksi, te najavljuje iskorak prema razumnoj primjeni Zakona o preuzimanju dioničkih društava (ZPDD). Rukovodeći se praksom EU da odluke upravnih tijela (u ovom slučaju Hanfe) moraju biti razmjerne šteti, Hanfa je po svemu sudeći uvidjela da je njezino rješenje preteška odluka za Telegru budući da su prijetili neposredni rizici od tužbi malih dioničara.

Kako doznajemo, zahvaljujući svojem rješenju regulator je s Telegre skinuo rizik od niza parnica, pa i presuda – i to sve do konačne odluke Upravnog suda. S obzirom da svaki dioničar Dalekovoda može sudskim putem tražiti otkup dionica preko suda, izvjesni procesi na trgovačkim sudovima već su u tijeku, a kako doznajemo neki se nalaze pred donošenjem prvostupanjske presude, što je i slučaj Telegre . 

Hanfa smanjila pritisak

Nakon Ustavnog suda RH koji je početkom prošlog tjedna ukinuo za investitore opasnu odredbu iz ZPDD-a, i Hanfa je povukla slični potez spuštajući svojom odlukom zapravo nogu s gasa u vidu pretjerano striktnog korištenja zakonskih ovlasti karakterističnog za vrijeme mandata bivšeg Hanfina čelnika Ante Samodola. Po prvi put je donijela rješenje kojim odgađa pravne učinke svojeg rješenja o obveznoj ponudi do donošenja presude na Upravnom sudu, i to u jednom mega-slučaju – obveznoj ponudi za Dalekovod. Rješenje je iz Samodolova mandata, a obvezuje Luku Miličića, tadašnjeg predsjednika Uprave Dalekovoda, nekoliko fizičkih osoba te tvrtke – Credos Darka Tipurića i Telegru na davanje ponude. Prema procjeni, obveznici ponude trebali bi namaknuti gotovo 1,7 milijardi kuna, a razlog toga su visoke cijene dionica Dalekovoda iz 2005. kad je obveza ponude po rješenju regulatora nastala.

No, najnovija odluka Hanfe donosi predah samo Telegri koja na Upravnom sudu vodi spor protiv Hanfe tvrdeći da nije u obvezi javne ponude, dok su  Dalekovodovi mali dioničari krenuli s tužbama prema Telegri kao najsolventnijoj tvrtki koja, pak, kao i svaki obveznik te ponude, odgovara solidarno za obveze ostalih. "Upravni spor još traje, a pojavile su se i parnice u kojima nas dioničari tuže tražeći otkup dionica po visokoj cijeni", potvrdio je Glad. 

Pravni apsurd

Prema njegovim riječima, pojedini trgovački sudovi su najavili donošenje presuda neovisno od Upravnog suda, pa bi u tom slučaju – da Hanfa nije donijela svoje novo rješenje – došlo do pravnog apsurda.

"Bez Hanfina rješenja mogli smo doći u situaciju da se na Upravom sudu izborimo za pozitivnu odluku, ali da zbog plaćanja odštete malim dioničarima odemo u stečaj. Moglo bi se reći da svi čekaju na prvu presudu na Trgovačkom sudu, s obzirom da svatko tko je posjedovao dionice može dići tužbu, jer bi bilo iluzorno očekivati da ne iskoristi to pravo kad mu već sudske presude i praksa daju za pravo da može dobiti naknadnu štetu.  Naime, uoči presuđenja je prvi proces na Trgovačkom sudu u Zagrebu",  objašnjava Glad izričito napominjući da je u rješenju Hanfa jasno rekla da "ni u kojem slučaju ne prejudicira odluku Upravnog suda, a niti nas u bilo kojem pogledu".

"Hanfa je donijela korektnu i zakonitu odluku usvojivši naš zahtjev upravo se rukovodeći načelom da štite širi društveni interes. Zapošljavamo 250 radnika, ostvarujemo značajne prihode (140 milijuna kuna lani, ove godine je plan 200 milijuna kuna), izvozimo 80 posto proizvoda visoke tehnologije, plaćamo uredno poreze godinama, preuzimamo desetogodišnje obveze opskrbe rezervnim dijelovima i moramo ispuniti obveze prema partnerima na četiri kontinenta. Radimo s partnerima iz 24 zemlje, od SAD-a do Indije. Složena je to pozicija, prate nas banke koje izdaju garancije. S obzirom na sve te okolnosti zahtijevali smo od Hanfe da nam izdavanjem odgode da predah do odluke Upravnog suda", kazao je Glad. 

Telegrin odvjetnik Mićo Ljubenko upitan za komentar kratko je potvrdio da je po njegom mišljenju odluka razumna. 

Hanfa je s ovim rješenjem dopustila da njezine odluke i njezina rješenja ne moraju biti nužno pravilna. Kako zakon nije ostavio mogućnost – što je izuzetak – da se na odluke Hanfe ulaže žalba, ovime je nadomješten nedostatak zakona. Pozvala se na Zakon o upravnim sporovima – prijetnju nenadoknadive štete Telegri i postojanje šireg interesa da se izbjegne njezin stečaj pri čemu, s druge strane, je kazala da od odgode učinaka nitko nema štete. Zanimljivo je da je po pitanju sličnog zahtjeva Credosa za odgodom u ranijem postupku odlučila negativno što može govoriti i o složenosti pravnih pozicija, te razlikama među obveznicima ponude. S obzirom da je odgodila pravne učinke svojega rješenja o obveznoj ponudi samo za Telegru to doslovno znači da nijedan tzv mali dioničar Dalekovoda u razdoblju do odluke Upravnog suda  ne može ništa potraživati od Telegre. Primjerice, ne može se uspjeti s privremenom blokadom njezinih dionica za osiguranje naplate tužbe malog dioničara.

Tri vrste odluka

Kako upravni spor prosječno traje od 2 do 4 godine, odluka Upravnog suda očekuje se u narednih godinu do dvije. Inače, Upravni sud može donijeti tri vrste odluka: potvrditi Hanfino riješnje, ukinuti i vratiti nazad na rješavanje ili ga promijeniti. Telegra je u tom sporu tvrdila da nije u obvezi javne ponude, i to između ostalog i zato što nije djelovala povezano s ostalima s ciljem vlasničkog ovladavanja Dalekovodom. Drugim riječima, tvrdila je da je dioničar Dalekovoda silom prilika, a navodno je zbog nemogućnosti naplate svojih potraživanja zapravo bila prisiljena uzimati dionice "pod račun". Njezin paket u Dalekovodu danas iznosi oko 5,5 posto, nakon smanjenja temeljnog kapitala i dokapitalizacije, tvrdi Glad, pasti će ispod jedan posto. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pravo je vrijeme da se ali izguraju sa burze dok su cijene niske…treba ih dobro poplašit…a onda natrag na burzu sa njima kad cijene porastu….legalna pljačka uz podršku institucija koje rade svoj posao…hura još živimo!!!

Glad i njegov odvjetnik.bezocno lazu.
Telegru nitko nije tjerao da kupuje dionice.
Dapace, prodali su prije dvije godine Erste Plavom cijeli paket po 275kuna po dionici, da bi poslije nekoliko mjeseci usli kroz dokap sa cijelim iznosom i kupili po 245 kuna po dionici. U to vrijeme su dobro prosli i zaradili 12-ak % u par mjeseci.

Mali Linicev, im jos uzima za olakotnu okolnost da se originalni broj dionica kroz dokap povecao a isti su sudjelovali u toj dokapitalizaciji.
Ovi iz Hanfe, a posebno Mali Linicev, se stvarno prave pametni i sve ostale drze budalama.

Tako je to u visoko koruptivnoj drzavi gdje se zakoni, odluke i rjesenja donose po potrebi. Po onoj Zitovoj: Ne drzite se zakona ko pijan plota.

Znaci zastita javnog interesa je Telegra, a 55% vlasnistva malih dionicara i njihov ulog u vlasnistvo nije javni interes.
U Hrvatskoj je javni interes definiran mitom i korupcijom i tako se donose odluke malog Linicevog.

New Report

Close