Maras preuzima kontrolu nad zadrugama

Autor: Marija Brnić , 11. srpanj 2013. u 22:00
Ministar Gordan Maras/Marijan Sušenj/PIXSELL

Ministar poduzetništva osigurao sebi velike ovlasti.

U naoko mirnom zadružnom životu Hrvatske sprema se bura. Upućuju na to  usvojene izmjene zakona o zadrugama, koje Vlada šalje u hitnu proceduru.

Umjesto najavljivane transformacije Hrvatskog saveza zadruga u zadružnu komoru, zadržava se isti sustav, a komoru se i ne spominje. Zašto se odustalo od komore, nije objasnio ni ministar poduzetništva Gordan Maras. Tek je dao naslutiti da je nezadovoljan postojećim sustavom saveza. Skupština HSZ-a nije se, kaže, sastala od 2011. "Ovim smo zakonom definirali neke stavke da bismo  to omogućili", kazao je Maras. No, promjena koja slijedi jest nadzor koji dobiva Marasovo ministarstvo.

Moći će tako poništiti ili ukinuti odluke tijela Saveza, pa i neposredno donijeti odluke iz nadležnosti Skupštine, nadzornog i upravnog odgora ili predsjednika Saveza, kao i obaviti poslove u njihovoj nadležnosti na teret Saveza, a nalaže se i u roku pola godine izbore za skupštinu, pod nadzorom Ministarstva. Zadrugarski sustav, kažu iz poduzetničkih redova, ima slabosti, no njih se, poručuju, neće riješiti time da izvršna vlast preuzima brigu nad tim institucijama, što Maras, tvrde, pokušava i u slučaju HOK-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close