‘Kupujte dionicu Ericsson NT-a, porast će na 1552 kune’

Autor: Tin Bašić , 03. srpanj 2013. u 22:00
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle/PIXSELL

Iako se u srijedu dionica popela i na 1550 kuna, na kraju dana završila je na 1529 kuna, što je rast od 10 posto u tjedan dana.

Prikupljajte dionice Ericssiona Nikole Tesle, očekujemo da će joj cijena u idućih godinu dana doseći 1552 kune.

Zaključak je to najnovije analize austrijske Erste banke čiji analitičari su procijenili da su okidači za rast ove dionice ulaganja u mobilne komunikacije i ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Do sada je preporuka bila stepenicu niža – "držati". Analiza se temeljila na referentnoj cijeni dionice od 1373,2 kune, što je bila vrijednost od prošle srijede. To bi značilo da se očekuje rast vrijednosnice Ericsson NT-a od 13 posto. No, čini se da investitori neće morati čekati godinu dana da dionica dosegne ove vrijednosti. U samo tjedan dana, dionica Ericsson NT-a porasla je ukupno deset posto. Nakon prvih sat i pol vremena trgovanja u srijedu, cijena dionice dosegla je 1545 kuna, što je bio rast od tri posto u odnosu na utorak. Tijekom dana penjala se i na 1550 kuna, da bi na kraju završila na 1529 kuna. Nastavi li se ovakva snažna potražnja, ciljana cijena analitičara Erstea mogla bi se vrlo brzo doseći.

"S obzirom na geografski prostor Ericsson NT-a, prepoznali smo povećanu potrošnju usmjerenu na ubrzanje mobilnih komunikacija, što djelomično zahtjeva i financira Europska unija. Snažniji rast od onoga koji se očekivao mogao bi doći s tržišta CIS (bivše sovjetske republike) i/ili Ericssona", stoji u analizi koju potpisuju Daniel Lion i Davor Špoljar. U Hrvatskoj su trenutno brzine interneta i korištenje širokopojasnih usluga ispod prosjeka Europske unije zbog čega se mora ulagati u ICT kako bi se ispunili standardi EU. To znači da pokrivenost širokopojasnim internetom mora biti 100% do kraja 2015. kao i 100% pristup novoj generaciji (NGA) do 2020. Da bi se to ostvarilo, mora se uložiti ukupno 12,6 milijardi kuna. "Temeljem tog okruženja i komunikacijskih trendova, smatramo da će naša dosadašnja skromna očekivanja rasta prihoda podosta narasti", stoji u analizi. Ističe se da se to ne odnosi na nijedan veliki ugovor, kao što je onaj koji je Ericsson NT prošle godine potpisao s Rostelecomom.

"Stručnost Ericssona NT i Rostelcoma trebala bi pomoći u povećanju prodaje Ericssonu. To svakako pomaži i u nalaženju boljeg uporišta na CIS tržištu koje bi dodatno popuniti knjigu narudžbi Ericsson NT-a", piše u analizi. Rast vrijednosnice Ericsson NT-a trebala bi biti i posljedica snažnih rezultata koje je kompanija objavila za prvo tromjesečje, a koji su bolji nego što su analitičari očekivali koji sada smatraju da će cijela 2013. biti puno bolja.  Unatoč boljim rezultatima, analitičari smatraju da će se dividenda koja će se isplaćivati iduće godine za ovu poslovnu godinu smanjiti na 100 kuna po dionici. No to je i dalje atraktivan dividendni prinos koji je viši od sedam posto, zaključuju analitičari. Ove godine dioničari su dobili ukupno 170 kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobili su 170 kn, ali ne od dobiti od prošle godine. 150 kn iz zadržane dobiti iz 2003. i 2004. godine kao izvanrednu dividendu, a 20 kn još redovne dividende temeljem dobiti iz 2012. godine. To je dividendni prinos od 1,3%.
Čisto da se ne lažemo.

Pa, kupujte….[emo_smijeh] !

New Report

Close