Hrvatske šume Spačvi preskupo platile za Česmu

Autor: Božica Babić , 04. srpanj 2013. u 19:15
Vrijednost Česme procijenjena je od strane vještaka, kažu u Hrvatskim šumama/PIXSELL

U bjelovarskoj tvrtki Česma od kupnje do prodaje nije bilo razvojnog zamaha proizvodnje ni modernizacije opreme, ali je cijena skočila.

Hrvatske šume u upravo završenoj predstečajnoj nagodbi sa Spačvom dobile su u portfelj bjelovarsku Česmu. Ovaj podatak i nije novost, znao se od samog početka postupka, međutim činjenica da je Spačva Česmu Šumama prepustila za cijenu od 73 milijuna kuna otvara dvojbu u kojoj prostora možda ima i za Državno odvjetništvo.

 

73milijuna

kuna platile su Hrvatske šume Česmu koju je Spačva kupila za malo manje od 40 milijuna kuna

Naime, Spačva je 2007. Česmu kupila za 39,9 milijuna kuna. Nakon više od šest godina, iako nije došlo ni do razvojnog zamaha proizvodnje ni modernizacije opreme, cijena je skočila na 73 milijuna. Uz to, ukupna tražbina Šuma prema Spačvi iznosila je 63 milijuna kuna. Ovom transakcijom Spačva je podmirila nekadašnji trošak te od Šuma inkasirala i dodatnih 10 milijuna kuna. Medijski prostor, nedugo po ulasku Spačve u Česmu, svako malo bio je preplavljen podacima o agoniji Česme i stavljanju lokota na ulaz. U travnju ove godine suvlasnik i direktor Česme i Spačve Dario Puljiz za Poslovni dnevnik je izjavio: "Imali smo ozbiljne planove za razvoj Česme, no recesija je srušila ambicije, Česma treba svježi kapital za investiranje u nova postrojenja."

Slatkorječivost Uprave

U Uredu Ivana Pavelića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, potvrđuju detalje nagodbe. "Vrijednost Česme procijenjena je od strane vještaka na 73 milijuna kuna i time su podmirena ukupna potraživanja Hrvatskih šuma od Spačve. U tijeku su pravni postupci po završetku kojih će Šume postati vlasnici nekretnine Česme", stoji u odgovoru.

Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz, iza kojega je članstvo od 6000 djelatnika Šuma, ne skriva gorčinu. "Na trošak Šuma bit će sačuvana radna mjesta u privatnoj tvrtki Česma, a istodobno Uprava otkazuje kolektivni ugovor kako bi lakše dala otkaze," upozorava Kalauz. Posebno naglašava da su Šume do ove nagodbe u Spačvi imale 14,67 posto udjela, sada su pale na 1,03 posto. Osim što su skupo platile Česmu Šume su ovim smanjivanjem udjela izgubile još najmanje 16 milijuna kuna, opominje Kalauz.

Posebno sramotnim smatra detalj što je Uprava odluku o otkazu kolektivnog ugovara potpisala 14. lipnja, na dan kada su Uprava i sindikat imali višesatni razgovor. "Niti jednom riječju nije se moglo naslutiti da otkazuju kolektivni ugovor, dapače na tom sastanku Uprava je začuđujuće bila pozitivna i slatkorječivo nas držala u uvjerenju kako je napokon započeo socijalni dijalog," iznosi Kalauz i navodi da nitko unutar državnog portfelja nije otkazao kolektivni pa ne vidi nijedan razlog da to radi Uprava Šuma. Kalauz tvrdi da Uprava iznosi i netočne podatke o prekobrojnim zaposlenicima. Podsjeća da je irska tvrtka Coillte 2002. ustanovila najveći višak od 2500 radnika.

Nema prekobrojnih

"U tom je razdoblju u Šumama bilo 9800 radnika koji su godišnje posjekli 3,5 milijuna kubika drvne sirovine. Danas je 7800 zaposlenika i njihov godišnji učinak iznosi 5,3 milijuna kubika. Istodobno 40 posto poslova na sječi i 60 posto na privlačenju odrađuju privatnici na ugovor. Usto, u Šumama rade i radnici preko raznih agencija stoga je potpuno opravdan stav sindikata da nema viška radnika", niže Kalauz argumente kojima pobija ocjenu o velikom broju prekobrojnih i podsjeća predsjednika Uprave da je sindikatu dao savjet – ne bude li do kraja siječnja isplaćena božićnica neka podnesu tužbu. Tužba će Šume stajati dva milijuna kuna, a Česma desetke milijuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Platiš- koliko se dogovoriš !

New Report

Close