Burza javno opomenula Magmu i Dioki

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2013. u 16:21
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Burza smatra da su Magma i Dioki prekršili pravila Burze i Zakona o tržištu kapitala zbog nedostatnog informiranja u vezi svojih ročišta predstečajne nagodbe.

Zagrebačka burza javno je opomenula Magmu i Dioki zbog kršenja pravila Burze i Zakona o tržištu kapitala zbog nedostatnog informiranja u vezi svojih ročišta predstečajne nagodbe.

Burza je 18. lipnja 2013. godine u 14 i 48 sati, nakon što je na internetskim stranicama „SEEbiza“ uočila članak naslova „Čermak ostao bez Diokija, izradit će se novi plan“ u kojem je između ostalog navedeno da je „nagodbeno vijeće pozvalo vjerovnike na izmjenu plana restrukturiranja“, od Diokija zatražila da sukladno Pravilima Burze potvrdi ili opovrgne glasine ili vijesti koje se odnose na Izdavatelja, a ne proizlaze iz informacija koje je Izdavatelj ranije dostavio Burzi i javnosti, a utječu ili mogu utjecati na cijenu dionica.

Dioki je to učinio, ali prema Burzi, sa zakašnjenjem pa je dobio opomenu.Dioki se branio da je da je ročište za glasovanje o planu restrukturiranja trajalo do iza 15 sati da su sve odgovorne osobe Izdavatelja bile zauzete „borbom za nastavak poslovanja“ te je „u datim okolnostima i u navedenom vremenskom razdoblju, komunikacija s osobama zaduženima za ispunjavanje obveza izdavatelja je bila otežana“ da je „odmah po završetku ročišta, točnije u 15 i 16 sati istoga dana“ Izdavatelj dostavio Burzi očitovanje vezano na ishod ročišta za glasovanje o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja.

Burza, međutim, nije uvažila prigovor jer je utvrdila kako je Izdavatelj iznio netočan podatak budući da je predmetno ročište trajalo do 13 i 15 sati. Smatra i da je netočan navod da je „odmah po završetku ročišta, točnije u 15:16 sati istoga dana“ Burzi dostavio obavijest o ishodu ročišta za glasovanje o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja. Nadalje, navod izdavatelja da „u datim okolnostima i u navedenom vremenskom razdoblju, komunikacija s osobama zaduženima za ispunjavanje obveza izdavatelja je bila otežana“ Burza ne može prihvatiti kao opravdan s obzirom da je riječ o Izdavatelju čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište i čija je obveza da osigura odgovarajuću unutarnju organizaciju, sustave i postupke koji osiguravaju pravovremenu dostupnost informacija investicijskoj javnosti.

Kada je riječ o Magmi, Burza je 19. lipnja 2013. godine u 12 i 21 sati, nakon što je na internetskim stranicama Financijske agencije uočila Rješenje o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja, telefonskim putem kontaktirala Izdavatelja te od istog zatražila da bez odgode dostavi obavijest o ishodu ročišta za glasovanje o financijskom planu restrukturiranja održanog 18. lipnja 2013. godine s početkom u devet sati.

S obzirom da tražena obavijest nije bila dostavljena Burza je u 12 i 51 sati ponovno telefonski kontaktirala Izdavatelja. Dana 19. lipnja 2013. godine u 13 i 47 sati Izdavatelj je dostavio obavijest u kojoj navodi da je „18.06.2013.g. održano je glasačko ročište u postupku predstečajne nagodbe društva Magma d.d., Zagreb“ kao i da je na istom ročištu „prihvaćen je Plan financijskog restrukturiranja društva“. Uz navedenu obavijest Izdavatelj je priložio i Rješenje o o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja.

Osim navedenog, Izdavatelj se na upit upućen sukladno čl. 298. i 299. Pravila Burze, očitovao 19. lipnja 2013. godine u 14 i 06 sati navodeći da ne raspolaže nikakvim novim materijalnim činjenicama. Magma se branila kako je izvještaj s ročišta predstečajne nagodbe bio objavljen na stranicama Fine i da je smatrala kako nije bila obvezna isti objaviti na stranicama ZSE. Burza je upozorila Magmu da to nije nikakav razlog budući da sve informacije moraju biti objavljene putem internetskih stranica Burze kako je to propisano čl. 124. Pravila Burze, bez obzira li je predmetna informacija dostupna javnosti na drugi način.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

i sta znaci opomena kad institucije ne rade opet svoj posao ?????????????? niko nije kaznjen dionice su prodane ,ko zadnji magarac, katastrofa burza katastrofa drzava katstrofa hanfa,sramota.

1.opomena, 2.opomena…, javna opomena,… lista srama,… 10.opomena,… 64.opomena, 2019.god. …[emo_zacudjen]

New Report

Close