Mimo struje: Hrvoje Požar odabrao HEP

Autor: Marija Brnić , 27. lipanj 2013. u 22:00
Goran Granić, ravnatelj Instituta H. Požar/PIXSELL

U Institutu Hrvoje Požar ističu kako je proces proveden transparentno, otvaranje ponuda bilo je javno.

Energetski institut Hrvoje Požar prekinuo je seriju sve češćih prelazaka s liste HEP-ovih kupaca električne energije k novim opskrbljivačima strujom na hrvatskom tržištu.

 

258tisuća

kuna vrijednost je ugovora sklopljena s HEP-om

Na oglasniku javne nabave u četvrtak je, naime, objavljena informacija da je nakon provedena postupka javne nabave i četiri dobivene ponude Energetski institut obavio analizu i odabrao ponudu HEP-Opskrbe te je 23. svibnja sklopio i okvirni sporazum o isporuci struje na razdoblje od dvije godine. Vrijednost ugovora je 258.240 kuna. U Institutu Hrvoje Požar ističu kako je proces proveden transparentno, otvaranje ponuda bilo je javno, a pri  odabiru najprihvatljivije ponude poštovani su svi postavljeni kriteriji. HEP-ova ponuda, dodaju, nije bila najjeftinija, bila je, gledano po cijeni, drugorangirana, no prvorangirana po cijeni nije zadovoljila sve tražene kriterije, odnosno nije bila priložena sva tražena dokumentacija.

Na odabir HEP-ove ponude, pak, konkurenti u ovom natječaju nisu se žalili u predviđenom roku, pa je ugovor sklopljen s državnom tvrtkom. Prvi je to slučaj da domaći kupci ne prelaze alternativnim opskrbljivačima, a osim kućanstava, podsjetimo, nedavno je novog igrača na tržištu, slovenski GEN-I, odabrala i Vlada za opskrbljivača strujom cjelokupne javne uprave, odnosno svih ministarstava i ureda. Pozicija HEP-a u odnosu na konkurente koji nastupaju s nižom cijenom mogla bi se promijeniti od 1. srpnja. Tarifni sustav za proizvodnju el. energije nalaže da u slučaju promjene stvarne prosječne cijene proizvodnje iznad pet posto proizvođač od Here korekciju cijene može zatražiti tek nakon isteka polovice sadašnje regulacijske godine za preostalo razdoblje, a to je nakon 1. srpnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close