Studija ukazuje na opasnost izgranja fosilnih goriva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2013. u 09:47
Ilustracija

Po povjerenstvu za klimu, izgaranje fosilnih goriva poput ugljena glavni je čimbenik klimatskih promjena.

Većina fosilnih goriva mora ostali ispod tla jer će njihovo izgaranje izazvati promjene koje će "dovesti u pitanje postojanje našeg društva", upozorava u ponedjeljak novo izvješće Povjerenstva za klimu, vladine agencije u Australiji.

Po povjerenstvu za klimu, izgaranje fosilnih goriva poput ugljena glavni je čimbenik klimatskih promjena. "Izgranje svih rezervi fosilnih goriva dovelo bi do dosad neviđenih klimatskih promjena tako ozbiljnih da bi dovele u pitanje postojanje našeg društva kakvog danas poznajemo", piše u izvješću pod naslovom "Ključno desetljeće".

"Očito je da većina fosilnih energija mora ostati pod zemljom", dodaje se u studiji. Većina zemalja, među kojima Australija, smatra da bi porast temperature za više od dva stupnja imao prevelik utjecaj na život. Ali kako bi se osigurala stabilnost klime, svijet se mora "riješiti ugljena", piše u izvješću.

"Kako bismo dosegli cilj stabilizacije porasta temperature na dva stupnja ili manje, moramo jednostavno ostaviti oko 80 posto sadašnjih rezervi fosilnog goriva u tlu", izjavila je na javnom radiju ABC Lesley Hughes, koautorica studije.

Komentirajte prvi

New Report

Close