Hakom ruši cijene razgovora, HT i Vipnet gube milijune kuna

Autor: Bernard Ivezić , 16. lipanj 2013. u 22:00
U Optimi tvrde da se HT-u i Vipnetu poklanja dodatnih godinu dana previsokih veleprodajnih cijena/FOTOLIA

Procjenjuje se da će zbog nižih veleprodajnih cijena, kao u EU, HT i Vipnet, godišnje izgubiti nekoliko stotina milijuna kuna.

Telekomunikacijski regulator Hakom naredio je Hrvatskom telekomu (HT), Vipnetu i Tele2 da u idućih godinu i pol dana veleprodajnu cijenu mobilnih razgovora smanje za tri puta, doznaje Poslovni dnevnik. Iako je Hakom odluku donio bez pompe, tek proceduralno je objavivši na svojim internetskim stranicama, stručnjaci iz branše upozoravaju na to da bi mogla donijeti jedan od najvećih valova sniženja mobilnih usluga dosad. Procjenjuje se da će zbog nižih veleprodajnih cijena, usklađenih s onima u EU, ponajprije HT i Vipnet ostati bez nekoliko stotina milijuna kuna prihoda godišnje.

Velike lipe
Načelno se barata tek lipama. U odluci Hakoma stoji da će veleprodajna cijena mobilnih razgovora sa 19,5 lipa po minuti pasti 1. srpnja na 19,3 lp/min. Zatim će od početka iduće godine pasti na 12,8 lp/min, da bi od 1. siječnja 2015. pala na 6,3 lp/min. No, prema podacima DZS-a, operateri unutar Hrvatske ostvare promet od 1,5 do 1,9 milijardi minuta po tromjesečju, a to je također jedan od rijetkih segmenata telekomunikacija u kojem pokazatelji rastu unatoč krizi. Odluci regulatora prethodila je burna javna rasprava u kojoj su se sukobili novi igrači Tele2, Optima telekom, Metronet i H1 telekom s jedne strane i HT i Vipnet s druge. Dva najveća operatera načelno su podržala Hakomovu inicijativu, ali uz ogradu da bi prilagodba novim cijenama trebala trajati barem dvostruko dulje.

 

6,3lipa

po minuti nova je veleprodajna cijena mobilnih razgovora, ali od 2015.

Vipnet je savjetovao da rok bude tri godine, istaknuvši da su samo zbog izjednačavanja veleprodajnih cijena mobilnih razgovora unutar Hrvatske i onih koje operateri primaju izvana sva tri mobilna operatera zajedno izgubila u prvih šest mjeseci ove godine 200 milijuna kuna prihoda. Iz Vipneta su na naš upit odgovorili da su odluku Hakoma očekivali zbog usklađivanja s EU regulativom. "No, imat će loš utjecaj na naše poslovanje, jer dolazi, na žalost, istodobno kad i nova regulativa za roaming", pojašnjavaju. HT je predložio da veleprodajna cijena do 2016. ne padne za više od 50 posto i da se tek onda odredi koliko bi trebala pasti dalje. Poručili su da su načelno zadovoljni odlukom. "Pozdravljamo mjere osiguranja postupnoga pada cijena nacionalne mobilne terminacije", kratko su odgovorili. Svi ostali operateri pak prozivaju Hakom da ide na ruku HT-u i Vipnetu ostavivši im predugo vrijeme za usklađivanje cijena, čime financijski trpe svi njihovi konkurenti, ali i korisnici.

Udarac konkurenciji
Iz Optima telekoma poručuju da odluka Hakoma nije usklađena s Preporukom EK. Zdenko Vrdoljak, član Uprave Metroneta, kaže da se pogoduje HT-u i Vipnetu jer im se mimo preporuka EK poklanja dodatnih godinu dana previsokih veleprodajnih cijena. "Te su cijene trenutačno čak četiri puta više od troškovno opravdanih, a kako HT i Vipnet razmjenjuju jednaku količinu takvog prometa, proizlazi da ih kroz ovu financijsku mašinu sufinancira njihova konkurencija", ističe Vrdoljak. Kako Hakom nije uvažio EU preporuke, zaključuje Vrdoljak, nijedan alternativni operater, kao ni Tele2, neće u ovoj i idućoj godini moći ostvariti zacrtani EBITDA.

Tele2: odluka Hakoma nije dobra

Odmah uvesti 6,3 lp/min

Za razliku od HT-a i Vipneta, treći mobilni operater Tele2 ovaj se put složio s alternativnim fiksnim operaterima da odluka Hakoma nije dobra. Iz Tele2 su nam odgovorili da su već tijekom javne rasprave upozoravali na to da svako odgađanje u primjeni cijene od 6,3 lp/min nije dobro za tržište. Svoju izjavu temelje na dva argumenta. "Prvi je da je odgađanje primjene suprotno preporuci Europske komisije, kao i u suprotnosti s trendovima u EU, i izravno pogoduje velikim igračima na teret manjih operatera, ne samo u mobilnoj nego i u fiksnoj telefoniji. Drugi je da je to potpuno suprotno od onoga što je trebalo napraviti i očekujemo da će to negativno utjecati na poslovanje Tele2", poručili su iz trećega operatera. U prilog im ide i najnovija statistika DZS-a za prvo tromjesečje, prema kojoj je, osim interneta, promet operatera porastao jedino u mobilnoj telefoniji unutar Hrvatske.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ako Tele 2 toliko para ulozi u mrezu tada ce joj i usluge poskupiti to je ono omjer ulozeno dobiveno

Kad se ovo dogodi TELE2 ce instatno imati vecu EBITDA marzu pa ce mozda malo investirati u mrezu koja je glavni razlog zasto im korisnici odlaze

Nemojte se previše veseliti.

Veleprodajne cijene padaju, ali operatore nitko ne sili da smanje maloprodajne cijene, one koja zahvaćaju nas male potrošače.

Čak bi ih mogli i povisiti!

P. S.

Tele2 bi u vlastitim redovima trebao pronaći razloge svoga neuspjeha, a ne u Hakomu.

Nisu u stanju zapapriti velikim igračima, a to je zbog činjenice što na rukovodećim pozicijama ima priučene menadžere koji nisu u stanju smisliti nekoliko tarifa kojima će konkurenciju ostaviti bez odgovora.

Tele2 je mogao čuda raditi kada su imali povlaštenu veleprodajnu cijenu, tj. kada su za izmijenjenje pozive s velikim igračima dobivali 30-50 posto veću naknadu, ali njihov menadžerski kadar tada je pokazao zavidnu nesposobnost.

Sada upiru prst u Hakom, traže dežurnoga krivca, a zapravo trebaju počisti ispred vlastitoga praga.

[emo_naivan]

New Report

Close