Trećina proizvedene hrane završi kao otpad

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2013. u 13:43
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi kao otpad, što je jednako ukupnoj količini hrane proizvedenoj u subsaharskoj Africi

„Čak jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad, što je velik financijski i etički problem, ali mnogi ne znaju koliki je to problem za okoliš. To ne znači samo problem zbrinjavanja tog otpada već i to da smo za svu neiskorištenu hranu uzalud iskoristili sve resurse koji su nam bili potrebni za njenu proizvodnju, vodu, zemlju, gnojiva ali i gorivo iz transporta. To je velik pritisak na okoliš koji treba ostati na raspolaganju i budućim generacijama. Zato moramo početi od nas samih, a upravo je i cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju“, izjavio je ministar Zmajlović povodom Svjetskog dana zaštite okoliša čija je ovogodišnja tema „Misli – jedi – očuvaj“, odnosno problematika velike količine neiskorištene i bačene hrane.

Svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi kao otpad, što je jednako ukupnoj količini hrane proizvedenoj u subsaharskoj Africi. U isto vrijeme, jedno od sedmero ljudi u svijetu odlazi u krevet gladno, a više od 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana od gladi, navodi se u priopćenju.

Smanjenje količine bio otpada koji se odlaže na odlagališta jedan je od ciljeva koji je Hrvatska preuzela u cilju dostizanja visokih standarda zemalja EU u gospodarenju otpadom, a načini gospodarenja ovom posebnom kategorijom otpada definirani su u novom nacrtu prijedloga Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji će uskoro biti upućen u vladinu proceduru, poručuju iz ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close