Anka Mrak Taritaš: Slijedi lakše ishođenje građevinskih dozvola

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2013. u 11:53
Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Poznat je problem i građana i investitora oko izdavanja građevinskih dozvola i tu se radi čekanju koja ako ne godinama premašuju stotinjak i više dana.

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš u Zadru je otvorila turneju od deset tribina u hrvatskim gradovima gdje će na govoriti o zakonima o prostornom urđenju, gradnji, te građevinskim inspekcijama, piše VLM.

– Na tribinama smo odlučili razgovarati s kolegama koji u uredima rade na izdavanjima dozvola, s predstavnicima gospodarskih komora, te s gospodarstvenicima i to ne način da ih mi samo obaviještavamo o tome što smo napravili već na način da ih čujemo što ih tišti i što trebamo poboljšati – rekla je Anka Mrak Taritaš najavljujući da će se nakon 20.lipnja složiti prijedlog zakona i ići prema Vladi RH i Saboru.

– Poznat je problem i građana i investitora oko izdavanja građevinskih dozvola i tu se radi čekanju koja ako ne godinama premašuju stotinjak i više dana. Zakon o prostornom uređenju smo složili na način da planovi budu operativniji i da se iz pojedinih planova mogu direktno odnosno puno jednostavnije nego dosad izdavati dozvole. Danas primjerice jedna tvornica treba biti planirana prostronim planom županije, općine ili grada, pa naposljetku i urbanističkim planom uređenja i samo je to 90 dana javnih rasprava. Sada će se kroz samo jedan plan moći doći do dozvola – istakla je ministrica Mrak Taritaš dodajući da sui po pitanju gradnje sada uveli znatno jednostavnije ishođenje građevinske dozvole i s puno manje dokumentacije.

– U budućnosti će se građevinska dozvola moći dobiti ranije, a sva davanja će se morati platiti osam dana prije početka radova čime će se investitorima olakšati ulazak u investiciju. Izmjene po pitanju građevinske inspekcije se odnose na to da će sada moći djelovati bez sustava dokazivanja tko je gradio i zašto, a tamo gdje je predviđena gradnja nakon kazni i opomena ići će se u sankciju rušenja tek ukoliko investior ne želi dozvolu. Veće ovlasti će imati komunalni redari za neke manje zahvate – rekla je Mrak Taritaš dodajući da se ovim izmjena sređuju stvari u prostoru i da postaju operativni kako bi mogli uvesti e-dozvolu, te da sustav dozvola bude javan, otvoren i transparentan.

Komentirajte prvi

New Report

Close