Maras otkrio koji će parafiskalni namet vjerojatno prvi ukinuti

Autor: Suzana Varošanec , 15. svibanj 2013. u 12:47
Gordan Maras; Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras s Fina foruma 2013., a prije dodjele Zlatne bilance sveukupno najuspješnijem poduzetniku u ovoj godini, poslao je dvije poruke ohrabrenja malim tvrtkama i poduzetnicima te obrtnicima.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras s Fina foruma 2013., a prije dodjele Zlatne bilance sveukupno najuspješnijem poduzetniku u ovoj godini, poslao je dvije poruke ohrabrenja malim tvrtkama i poduzetnicima te obrtnicima.

Kroz mjesec dana Vlada će prema njegovim riječima uputiti više prijedloga kojima će se intervenirati u postojeće parafiskalne namete, a čini se da će se prvi na udaru rezanja odnosno ukidanja naći naknada za opće korisne funkcije šuma. 

"Obrtnik u Zagrebu ili u nekom drugom gradu, primjerice urar, plaća i doprinos za šume koji po mom mišljenju ne bi trebao postojati. Hrvatske šume pametnim gospodarenjem šumama uopće ne bi trebali imati taj namet", rekao je ministar napomenuvši da će se s poslovanjem Hrvatskih šuma na neki način posebno baviti jer one, kako je rekao, moraju davati sirovinu našim proizvodnim tvrtkama, a ne prekupcima. 

Još veće iznenađenje donijelo je njegovo otkrivanje anonimne ankete koja je provedena među tvrtkama, a u kojoj su sudionici priznali da u 40 posto slučajeva oni oklijevaju izdati fakturu za naplatu usluge ili roba, što znači da mnogi zbog straha odlaze u sivu zonu. 

"Zalagat ću se za to da male tvrtke koje ostvaruju do tri milijuna kuna prometa PDV plaćaju po naplaćenom računu, a ne fakturiranom. One su najmanji subjekti najizloženiji na tržištu, a vrlo brzo će dobiti sustav da plaćaju PDV po naplati", kaže ministar.

Dodao je da je u posljednjih nekoliko mjeseci zahvaljujući zaslugama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te čišćenju tržišta od tvrtki koje su to bile 'samo pod navodnicima', manja nelikvidnost za oko 6 milijardi kuna, a sada se očekuje najviše u pogledu borbe protiv nelikvidnosti ispunjavanjem rokova plaćanja od 60 dana.

Ukupno sagledavajući dosadašnje Vladine poteze što se tiče smanjenja troškova poslovanja, Maras je rekao da se radi o oko 4 milijarde kuna, od čega se oko milijardu kuna odnosi na smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, sa 25 na 10 posto od početka ove godine, i po njegovom mišljenju nije slučajno da se najviše investicija najavljuje upravo u turizmu.

"Kada krene projekt Srđ, a vrijednost investicije je preko milijardu eura, radit će ga hrvatske tvrtke, a vjerojatno će interesa za investicijama u turizmu biti još više s obzirom na konkurentni PDV i niže troškove poslovanja ", rekao je Maras, najavljujući da mala i srednje velika poduzeća u idućih šest godina nakon ulaska Hrvatske u EU mogu očekivati oko 2 milijarde eura potpora za projekte u proizvodnji i stvaranju nove vrijednosti.  Prvi takav program Maras će raspisati do 15. srpnja, a riječ je o iznosu u vrijednosti od 30 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close