Petrokemija traži do 200 mil. kuna za restrukturiranje

Autor: Marija Brnić , 06. svibanj 2013. u 22:01
Kompanija traži strateškog partnera za kogeneracijsko postrojenje/PIXSELL

Povećanje kapitala pratit će program restrukturiranja, koji predviđa do kraja 2015. potpunu reorganizaciju, od proizvodnih procesa do ustrojbenih jedinica.

Kutinska Petrokemija kreće u dokapitalizaciju – Uprava tvrtke objavila je na Zagrebačkoj burzi poziv postojećim dioničarima da u roku od sedam radnih dana iskažu interes za participacijom u upisu novih dionica.

U pozivu se ističe kako je riječ o iskazivanju indikativnog interesa, te neće imati obvezujući karakter, već bi trebao olakšati Upravi što brže prikupljanje kapitala, kojeg bi po programu restrukturiranja koji je nedavno usvojio NO, trebalo pribaviti između 150 i 200 milijuna kuna. Dioničare se poziva da iskažu interes u apsolutnim brojkama, a konačna cijena po dionici ovisit će o tržišnim uvjetima u trenutku izdanja.Ulagači su mlako regirali na taj poziv, pa je vrijednost dionice Petrokemije na Zagrebačkoj burzi jučer pala za 1,29 posto na 229 kuna.Namjera je do skupštine dioničara, koja je planirana 27. lipnja, imati spremne odluke o mogućem povećanju kapitala, a odobrenje mora dati tri četvrtine nazočnih dioničara. Iako se najavljivalo da država, koja u Petrokemiji drži 51 posto, planira te dionice  ove godine staviti na privatizacijski bubanj, iz Vlade sada kažu da još nije odlučeno kako će se država postaviti u ovom procesu, a neslužbeno se čuje da će se mirovinski fondovi, koji drže preko 15 posto udjela, uključiti u povećanje kapitala.

Ne isključuje se i mogućnost pozivanja strateškog partnera na ulazak u drugom krugu, premda u Petrokemiji tvrde da su te informacije napuhane.Povećanje kapitala pratit će program restrukturiranja, koji predviđa do kraja 2015. potpunu reorganizaciju tvrtke, od proizvodnih procesa do ustrojbenih jedinica. Po njemu Petrokemija se treba više okrenuti regiji, na čijim tržištima mora povećati udjel i prodajne marže, a uz modernizaciju procesa osmišljen je i program zbrinjavanja. Jedan od važnijih aspekata preustroja po programu će biti nalaženje strateškog partnera za kogeneracijsko postrojenje, što bi Petrokemiji povećalo energetsku učinkovitost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close