Marasov trud je za svaku pohvalu, ali pitanje je tko će od toga imati koristi

Autor: Marija Crnjak , 06. svibanj 2013. u 16:19
Gordan Maras (Photo:Nel Pavletic/PIXSELL)

‘Gase se lokalni požari, a gori u cijeloj zemlji’, reakcija je Ariane Vele na novi potez Gordana Marasa.

Za pohvalu je svaki oblik podrške poslovnom sektoru kojem treba financijska pomoć za realizaciju projekata, kao što je upravo objavljen poziv Ministarstva obrta i poduzetništva za prikupljenje projektnih ideja za apliciranje u europski Fond za regionalni razvoj, kaže Ariana Vela, direktorica konzultantske tvrtke EU projekti.

Međutim, ne možemo očekivati da će ovakve akcije hrvatske Vlade dati značajne rezultate, omogućiti regionalni razvoj, rast ekonomije, otvoriti radna mjesta. Vela ističe da je osnovni je problem u tome što Hrvatska nema strategiju razvoja ni kad je u pitanju čitava država, ni po pojedinim sektorima. Nije poznato kakvu infrastrukturu želimo, koje sektore želimo razvijeti, u što ulagati…

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je danas, podsjetimo, javni poziv za iskaz interesa poduzetnika za pripremu projektnih prijedloga koji će se prijavljivati za EU programe bespovratnih potpora u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj 2014. do 2020. godine.

Tko će imati koristi?

"Odgovore na ta pitanja trebali smo imati kako bismo mogli odlučiti kakve projekte treba podupirati, odnosno kako bi sva resorna ministarstva mogla odlučiti izradu čijih projekata želi sufinancirati. Za pohvalu je namjera svih ministarstava koja su željela prikupiti ideje za stvaranje baze projekata, i razumljiv je njihov potez u datim okolnostima. No koristi od toga će eventualno imati pojedini poduzetnici koji će dobiti financijsku pomoć za svoje projekte, i možda će se nešto povećati apsorpcijski kapacitet. No nećemo dobiti željeni rezultat, cijeli taj proces odabira projekata, pa čak i u slučaju da im se odobre projekti, neće dovesti do regionalnog razvoja, odnosno približavanja određenih segmenata gospodarstva stupnju razvijenosti koji postoji u razvijenim zemljama EU. Projekti su tek mjera kojom treba doći do realizacije ciljeva, a ne sam cilj, to se u Hrvatskoj ne razumije", pojašnjava Ariana Vela.

Do 500 tisuća eura za savjetodavne usluge

Kako je istaknuto na današnjem predstavljanju javnog poziva za poduzetnike, cilj je stvaranje indikativna liste projekata od kojih će najmanje 10 biti pripremljeno za daljnje financiranje. Javni poziv je namijenjen pripremi projektnih prijedloga za programe bespovratnih potpora u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj 2014. do 2020. godine, a poduzetnici će moći dobiti do 500 tisuća eura za savjetodavne usluge za pripremu projekta za daljnje financiranje.

Iako se odnosi na razvoj malog i srednjeg poduzetništva, s obzirom da se radi o projektima izgradnje infrastrukture, najniža vrijednost prijavljenog projektnog prijedloga je milijun eura, a najviša 6 milijuna eura. Natječaj se odnosi na projekte koji spadaju u sektore industrije i usluga, te turizma, pa će se se tako prednost dati projektima energetske učinkovitosti,  investicijama vezanim za nove tehnologije u proizvodnim procesima, izgradnja novih te rast kvalitete hotela i aparthotel kvalitete od tri i više zvjezdica, hotela baština i pansiona.

Također, prednost za stavljanje na listu prioriteta imat će projekti koji se odvijaju na područjima koja zaostaju u razvoju te projekti koji pozitivno utječu na razvoj jednakih mogućnosti. Dodatno će se bodovati ako već postoje glavni projekt, važeća građevinska dozvola ili potvrda glavnog projekta, troškovnik, tehničke specifikacije te studije izvodljivosti i analize troškova i koristi.

Nejasni kriteriji

Vela ističe da i propozicije upravo objavljenog javnog poziva pokazuju da je stvar postavljena jako široko.

"Te široke teme i ciljevi iskopirani su iz smjernica EU, zbog toga su i kriteriji koji se navode nejasni za evaluaciju. Nadalje, ako i dobijemo te novce za projekte, mi još nemamo infrastrukturu za prikupljanje informacija o provedbi projekata. Gase se lokalni požari, a gori u cijeloj zemlji", zaključuje Vela.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kako nema strategiju?
Ima strategiju razvoja osobnog bogatstva tajkuna i stvaranja privatnih dinastija na račun države…
Znam da ste već imali slične teme ali u subotu je u večernjem bio odličan članak
o Južnoj Koreji u kojem je objašnjeno moderno centralno planiranje…


Strategiju razvoja do sada nitko nije niti pokusao da ju napravi i normalno je da je nema ,medjutim ova vlada ipak radi na tom projetku koji je dosta mukotrpan i zahtjeva odredjeno vrijeme da se taj posao obavi,vidjet cete ,,sve ce sjesti na svoje mjesto u dogledno vrijeme ,cvrsto vjerujem da ce ova vlda doprinjeti da se stanje konacno pocne popravljati u zemlji ,,

Ajmo otvorenije.

Kada je Hamag dao potpore malom i srednjem poduzetništvu 2012 za mjesec dana su shvatili da su pogriješili. Naime, uvijeti najtečaja su bili da su podzetnici “mladi i novi” – do 3 godine psolovanja. NIsu stavili u uvjete da moraju biti firme koje su u potpunosti nove, a ne zatvaranje starih i ajmo na nove.

Jedan vinar iz Istre je to napravio, shvatili ga i retroaktivno su svima(oko 100 firmi) poslali obavijest o povratu novca – svojom greškom.

Pola firmi je već poticaje iskoristilo.

A gosp. Maras dođe u Hamag na sastanak i od svih mogucih ulaza – govori – kaj bumo danas delali kaj ima.

O promjenama fotelja da ne govorim, i ako niste to vidjeli osobno ili čuli iz prve ruke, nemožete pojmiti kakvo je ovo leglo ničega.

Strategiju razvoja do sada nitko nije niti pokusao da ju napravi i normalno je da je nema ,medjutim ova vlada ipak radi na tom projetku koji je dosta mukotrpan i zahtjeva odredjeno vrijeme da se taj posao obavi,vidjet cete ,,sve ce sjesti na svoje mjesto u dogledno vrijeme ,cvrsto vjerujem da ce ova vlda doprinjeti da se stanje konacno pocne popravljati u zemlji ,,

New Report

Close