Gastronomska bajka na Vrhovcu

Autor: Veljko Barbieri , 18. travanj 2013. u 22:01
U restoranu obitelji Miletić čini se da je vrijeme stalo/PIXSELL

U suradnji s PBZ Cardom i American Express® karticom biramo najbolji poslovni restoran, a ovoga puta predstavljamo Tač, biser sa zagrebačkog brežuljka i Kottni, oazu Jadrana u centru Zagreba.

Restoran "Tač" ugostiteljski je projekt obitelji Miletić, supružnika Tihomira i Vesne te sinova Tina i Josipa koji pomažu u vodenju restorana. U priči o ovom gastronomskom utočištu neizbježan je i deda Stipe Miletić, ugostitelj o kojemu još uvijek govore generacije gurmana i boema koji su sedamdesetih i osamdesetih pohodili tada kultni zagrebački restoran "Pula" i čije bogato iskustvo upotpunjava paletu izvornih jelovnika pogotovo onih sa ražnja, ispod peke ili sa gradela. 

Tepaju mu Res'Tač'
Sve popračeno autohtonim namirnicama, povrćem i voćem koje Vesna organski uzgaja u vlastitom vrtu kraj restorana, a onda uz bogat izbor mesa i ribe priprema u kuhinji "Tača" u kojem se čini da je vrijeme stalo i da ništa nije moglo biti ukusnije i ugodnije. Stoga se ovdje prvenstveno uživa u jelima tradicionalne kuhinje sljubljenima sa vrhunskim vinima koja bira i nudi Vesnin suprug Tihomir. U smočnici "Tača" zrcale se staklenke sa zimnicom, džemovi, slatke ukiseljene ljutike i kapulice, kapari, krastavaci i ajvar, koji je zaslužio auru obiteljskog branda i koji miriše na svakom stolu uz jela i predjela, od domaćih kobasica, pancete i čvaraka, do pršuta i kuhane šunke. Sve posluženo u prisnoj atmosferi, uz pucketanje vatre iz dva kamina, koje pali i gasi deda Stipe, što značaju ovog utočišta na zagrebačkom Vrhovcu  daje bajkoviti prizvuk. Sve u profinjenom, ali istovremeno gotovo kućnom ambijentu koji odiše podjednako gastronomskim i ugostiteljskim elitizmom kao i iskrenom tradicionalnošću. Kada bi samo otvorili jelovnik ili pročitali popis dnevnih jela koja se svakodnevno obnavljaju i nude u "Taču", prepoznali bi spoj moderne gastronomije i tradicionalne hrvatske regionalne kuhinje. Ipak, kulinarsko uporište restorana su izvorna istarska jela, koja prate slastice, baš kao i jelovnici sa ličkim i primorskim prizvukom koja u ovaj popularni Res"Tač", kako ga od milja nazivaju i domaćini i gosti, privlače obitelji, poslovne ljude, diplomate i političare, kao i sve probrane zaljubljenike u izvornu kuhinju i jela koja se nižu na stolovima od dana do dana, od jednog godišnjeg doba do drugog, od sezone do sezone. 

Janjetina s palentom
Oko 1 kg mlade janjetine, najbolje od buta, izrežite u komade, posolite i popaprite tako da utrljate začine u meso i položite u dublju posudu zajedno sa po 1 grančicom ružmarina i timijana te 5 listova lovora. Sve prelijte sa 2 dl maslinova ulja, poklopite i ostavite da odstoji u hladioniku 2-3 dana. Tada izvadite janjetinu i pecite je na gradelama ili tavi za pečenje. Istovremeno na sitne kockice izrežite po 1 zelenu i crvenu papriku i 1 ljubičasti crveni luk i sve kratko propirjajte na 1/2 dl maslinova ulja. Kad povrće uvene dodajte ga u 1/2 kg skuhane palente i dobro promješajte pa uspite u rebrasti kalup. Pustite da se malo ohladi, okrenite palentu iz kalupa i složite je izrezanu u ploške zajedno sa pečenom janjetinom, sve još vruće na toplom pladnju, ukrašeno grančicama ružmarina.

Ravijoli sa skutom i šparogama
U 1 kg brašna dodajte prstohvat soli i 1,5 dl tople vode pa umijesite tijesto koje potom  razvaljajte na dasci tako da ne bude deblje od 1/2 cm. Tada okruglim kalupom oblikujte krugove 8 cm u promjeru i na svakoga s jedne strane položite po 1 žličicu skute i prstohvat skuhanih vrhova od šaroga. Zatvorite gornim dijelom, stisnite na stranama i tako oblikujte ravijole koje kuhajte u slanoj vodi dok ne poplivaju, Izvadite ih šupljom žlicom i prelijte bešamelom koji ste dobili od u mikseru mljevenih 2 vezice vrhova od šparoga koje ste povezali s 5 dag maslaca rastopljenog u 1 žlici maslinova ulja, 1 dl slatkoga vrhnja te začinili solju i paprom. Služite ravijole u bešamelu od šparoga sa 2 dl tučenog slatkog vrhnja.  

More u biskupskim podrumima

Smješten u samom srcu starog dijela Zagreba, na Kaptolu 10. u jednom od podruma biskupije, restoran "Kottni", pod starim baroknim voltima, odmah se otkriva kao mjesto koje odiše ribom i plodovima mora. Tradicija mu je duga, gotovo dva desteljeća, premda je ovaj mali restoran konoba mijenjao imena ali nije mijenjao kvalitetu. Naime još od dana kada ga je vodio već legendarni Zdravko Perčin, Aleksandar i njegova supruga Žana Kottni, baš kao i konobar Damir Požgaj i kuhari Mario Tomas i Marica Vladić, bili su nositelji stvaranja ovog malog ribljeg gastronomskog utočišta, koje već nekoliko godina vode i obogaćuju sami. Naravno Saša i Žana vode glavnu riječ, ali bez Marija koji je prerastao u maštovitog šefa kuhinje, te Marice, Damira šefa sale i konobra Saše Molnara, restoran konoba "Kottni", ne bi bio to što jest. Pravi odušak mora u kaptolskim podrumima. 

Tradicija u suvremenom ruhu
Ukusna predjela od plodova mora, rižoti i salate, prepliću se sa namazima od tunjevine i bakalara, glavonošci se miješaju s grahoricama i crnim njokima i plodovima mora. Pa ipak, sasvim sigurno riba je glavni adut "Kottnija" i to pečena na pravim gradelama na kuhinjskom ognjištu, ili kuhana u izvornim složencima i lešadama. Vinska karta prati jelovnik u ovom tipičnom zagrebačkom ambijentu slijedeci nizove jela usklađene s vinima sa hrvatskog sjevera i juga. Pa kad zamiriše po maslinovom ulju, svježoj ribi i stanovnicima podmorja, a vonj začina i mediteranskog aromatičnog bilja iz tanjura krene uvis, kovitlajući se poput valova među starim voltima, restoran konoba "Kottni"svim gostima i gurmanima otkriva svoje kulinarsko viđenje Jadrana i Sredozemlja. Ono koje odiše tradicijom u suvremenom ruhu, iskuhanom na temeljima mediteranske gastropriče. U večernjim satima živu pripovijest o restoranu konobi upotpunjuju zvuci i glasovi žive dalmatinske pjesme koja odjekuje, mješajući se pod svodovima sa mirisima i okusima mora u zagrebačkom podrumu. 

Crni njoki s dagnjama
Oko 1/2 kg sipe očistite i narežite na kockice. Na 1 dl maslinova ulja zazlatite 1 sjeckani crveni luk. Kad luk zažuti ubacite sjeckanu sipu i pirjajte dok i sipa ne omekša, podlijevajući sa 2 dl ribljeg temeljca. Dodajte 20 dkg zrna od boba (može i zaleđenog), 1 sjeckani bijeli luk, posolite, popaprite i podlite sa 1 dl bijelog vina. Kad se sve prožme dodajte 1/2 kg dagnji i 1/2 kg  crnih njoka. Kad se dagnje otvore i puste more i njoki se skuhaju, jelo je gotovo. Servirajte podliveno sa malo maslinovog ulja.  

Juha od kozica
Vrhove od 2 vezice šparoga skuhajte u vodi, kad su mekane sameljite ih  štapnim mikserom, dodajte 1 žlicu vrhnja za kuhanje i 6 očišćenih kozica. Posolite i popaprite. Kad juha uzavre kuhane su i kozice, a juha je gotova. Služite u tanjurima, na površinu juhe složite 1 prstohvat frigane rikole i podlijte sa par kapi maslinovog ulja.

Komentirajte prvi

New Report

Close