Zagreb Montaža, IGH, Dalekovod i Monting stvaraju novi holding

Autor: Suzana Varošanec , 15. travanj 2013. u 09:36
Kreće vlasničko povezivanje građevinara, a trajat će najmanje godinu dana

Ulaskom Zagreb Montaže zajedno s ruskim partnerom sa 70 milijuna kn u IGH, započeo je proces spajanja građevinskog sektora.

Ulaskom Zagreb Montaže zajedno s ruskim partnerom sa 70 milijuna kuna u Institut građevinarstva Hrvatske, započeo je proces spajanja i spašavanja građevinskog sektora.

Druga faza dokapitalizacije IGH-a, prema našim izvorima, trebala bi biti dovršena u lipnju. Sličan proces vlasničkog povezivanja samo što nije formalno započeo u Dalekovodu, kroz završetak predstečajne nagodbe. Prema planu koji su vjerovnici izglasali, novi investitori u Dalekovod trebaju donijeti 150 milijuna kuna svježeg kapitala. Ponudu su pripremili Zagreb Montaža i Nexus fond, te još sudjeluje Monting. Prema planu koji uživa podršku države, novi investitori bi preuzeli oko 65 posto Dalekovoda. Građevinari koji su počeli raditi na scenariju vlasničkog povezanja očekuju da okrupnjavanje podrže investitori Viadukta te Tehnika. Poučeni slovenskim iskustvom, gdje su pod pritiskom jake strane konkurencije nakon nestanka granica mnoge domaće tvrtke brzo pometene,  usmjereni su na što hitnije stvaranje snažnog konzorcija koji bi imao krovnu holding organizaciju dok bi članice nastavile samostalno djelovati.

Takav subjekt postao bi konkurentan u utakmicima za dobivanje poslova na tržištu EU, Rusije i zemalja Bliskog istoka. No, stekao bi i sposobnost za očekivanu jaku utakmicu na domaćem tržištu, gdje će se prilike bitno promijeniti ulaskom u EU. Ovdje ih zanimaju, kažu, poslovi u energetici, prometnoj infrastruktri, hidro-ekološkim projektima i visokogradnji, a doznajemo i da ih Vlada potiče jer očekuje da poduzetnici promijene socijalističke navike, tj. prestanu ovisiti o tome im država osigurava posao.Udruživanje u konzorcij već od iduće godine omogućilo bi da se tvrtke, i organizacijski i financijski, uključe u nadmetanje za veće poslove. Da bi se na tenderima pojavili s bitno većim izgledima, kaže naš izvor iz biznisa, potreban je da snažan konzorcij od članica koje ukupno imaju blizu milijardu eura prihoda, te više od 7000 zaposlenih. I što je najvažnije, kaže, okrupnjavanje je uvjet da ih banke prate garancijama i akreditivima.

"Čeka nas krvav posao, ali imamo oko 75 posto šansi da stvorimo konzorcij, ili holding, koji će kotirati na burzi. Bilo kakvo povezivanje osim vlasničkog dugoročno neće dati rezultat", tvrdi sugovornik, napominjući da se građevinski sektor morao napregnuti da konsolidira IGH  čije će se poslovanje konačno stabilizirati novom injekcijom od 50 milijuna kuna, te će se sačuvati tvrtka sa 700 stručnjaka specijaliziranih za izradu velikih projekata što je građevinarima jako važno. Najrizičniji aspekt plana okrupnjavanja većih građevinara jesu promjene vlasničke strukture tvrtki, pa je presudno pitanje da one popuštaju u  dosadašnjim razmišljanjima. U tome pomažu i predstečajni postupci jer sile postojeće vlasnike da mijenjaju navike.

Kako naš izvor tvrdi, još postoji otpor pojednih vlasnika, no kad se stvori osnova konzorcija – povezivanjem IGH, Zagreb Montaže, Dalekovoda i Montinga – okrupnjavanje bi se trebalo prirodnim putem nastaviti dalje. Takva očekivanja temelje se na stranim iskustvima, kako su spajanjem tvrtki u EU nastali snažni konzorciji građevinara poput, primjerice, u Austriji Strabaga ili Porra, u Njemačkoj Bilfinger Bergera i u Francuskoj Eiffela. Strabag danas ima 15-ak milijardi eura godišnjeg prihoda, a Eiffel tek milijardu manje. "Poanta je da shvatimo da će vlasničkim povezivanjem pasti udjeli dosadašnjih vlasnika, ali će oni više profitirati nego izgubiti. Dobit će kvalitetnije poduzeće i njihov kapital će sigurno porasti", poručuje naš sugovornik. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Treba se povezivati s Ruskim tržištem tamo je novac bez obzira kakav ali s njim se može puno toga kupiti. Rusi osim toga nisu toliko zahtijevni kao oni na zapadu ali znaju biti cicije! Kod sklapanja poslova nužan je oprez! Članstvo u EU je dodatan plus za naša poduzeća, a ljude poput Škegre treba cijeniti za razliku od ovog našeg komentatora koji očito nije prebolio HDZ?!

Čović sa Zabom dogovara refinanciranje komercijalnih zapisa Zagreb Montaže


Pojačanim angažmanom na njemačkom tržištu i izgradnjom tvornice Vikom za proizvodnju tehnološke opreme kompenzirali smo pad tržišta”, kaže Čović. Pomogla im je, dodaje, i disperzija djelatnosti. “Kad su nam partneri Meiller Kipper München i Acerbi Viberti za koje smo radili kamionske prikolice i kipere lani zbog krize otkazali narudžbe, ušli smo u energetiku. Suradnjom s njemačkim Hitachi Power Europe i Austrian Energy kompenzirali smo izgubljene poslove. Ugovorili smo 105 mil. eura poslova do 2011., ponajprije je riječ o opremi za tri termoelektrane u Njemačkoj. Na gradnji aerodroma u Berlinu radimo s Eiffel Deutschlandom”, kaže Čović.

Ipak imaju, kao podizvođači.

Tri Davida preuzimaju niš koristi Golijata koji jedini u ovoj prići ima međunarodne reference, proizvodnju, ugovorene poslove, otpisane sve dugove starije od 2 godine koji će se vjerojatno i djelom naplatiti, izgrađenu najveću cinčaonu na Balkanu koju treba natrpati opremom i početi raditi, te vjerojatno otvoreno tržište VB uz svesrdnu pomoć birokrata, kraj najjačih fondova koji postoje u HR, a ponašaju se ko da nemaju ni jedne kune na računu.
Što bi tu trebalo činiti osnovicu Holdinga?

Fondaši da vas ne nabrajam – pljuc

Čim se pojavljuje Škegro – brodek bu potonul!!!

New Report

Close