Nezaposlenost je u ožujku blago pala u odnosu na veljaču, i to zahvaljujući sezonskom zapošljavanju.
Zbog ranoga Uskrsa poslodavci u turizmu radnike su počeli regrutirati već u siječnju i veljači, a prema službenim podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) samo je u prva dva mjeseca iskazan interes za 6950 sezonaca. Kap je to u moru za 367.321 nezaposlenog, koliko ih je u ponedjeljak bilo u evidenciji Zavoda, no činjenica je da će nezaposlenost sljedećih mjeseci postupno padati zbog sezonskoga zapošljavanja. Najtraženija zanimanja u turističkoj sezoni i ove su godine konobari, sobari, kuhari, čistačice, recepcionari, animatori te radnici u održavanju. No, traže se i pomoćni radnici u kuhinji, slastičari, iznajmljivači opreme, kućni majstori te vozači. Sličnu statistiku ima i portal MojPosao.
Među najtraženijim radnicima u ožujku su konobari i kuhari. Osim u turizmu, u sezoni se moguće zaposliti i u poljoprivredi, pa se tako već traže ratarski i drugi poljoprivredni radnici, kao i radnici u šumarstvu. Prema podacima sa Zavoda, poslodavci u turizmu već su iskazali potrebu za zapošljavanjem 13.361 osobe u ovoj godini, no te bi se brojke na koncu sezone trebale multiplicirati. Samo je prošle godine, naime, u sezoni zaposleno 39.438 osoba s evidencije Zavoda, što je 6,4 posto više nego 2011. godine. Prošla je godina po broju zaposlenih sezonaca rekordna, kažu u Zavodu, a i u ovoj se očekuju slične brojke. Inače, plaće koje se nude sezoncima kreću se između 3000 kuna, koliko zarađuju, primjerice, sobarice, do 12.000 kuna, koliko će mjesečno dobiti šef kuhinje u a la carte restoranu na obali. Plaće konobara u pravilu su od 5000 do 7000 kuna, premda oni dosta zarade i na napojnicama.
Konobari zaposleni u hotelima zarađuju oko 4500 kuna. Recepcionari primaju oko 4500 kuna, a turistički animatori u prosjeku zarađuju oko 5000 kuna.Zavod u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava poslodavcima u turizmu ove godine nudi poticajne mjere. Mjerom "Stalni sezonac" sufinancira se trošak doprinosa za produljeno mirovinsko osiguranje za sezonce u vremenu kada ne obavljaju poslove, odnosno izvan sezone. Mjera "Rad i nakon ljeta" omogućava poslodavcima korištenje svih potpora i mjera iz nadležnosti HZZ-a nakon sezone, i to za one radnike za koje nisu korištene potpore. Ako se takvi radnici pokažu kvalitetnima, potpore se mogu iskoristiti bez otkazivanja ugovora o radu nakon sezone i povratka radnika u evidenciju Zavoda.
- 3000 kuna prosječna plaća sobarice u sezoni
- 7000 kuna maksimalna su primanja konobara u sezoni
- 12.000 kuna plaća šefa kuhinje u a la carte restoranima
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu