Spačva će se odreći tvrtke za proizvodnju šperploče

Autor: Božica Babić , 03. travanj 2013. u 17:14
Česma jedina proizvodi šperploču/PIX

Hrvatske šume (HŠ) ovaj će tjedan svoj portfelj (ne)očekivano obogatiti s novom kompanijom, u njega ulazi bjelovarska tvrtka Česma.

Hrvatske šume (HŠ) ovaj će tjedan svoj portfelj (ne)očekivano obogatiti s novom kompanijom, u njega ulazi bjelovarska tvrtka Česma.

Ona od 2008. posluje kao dio vinkovačke Spačve, dok je svojedobno devedesetih, nakon privatizacije, većinski vlasnik Česme bio i kontroverzni Dinamov predsjednik Zdravko Mamić.Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma tu vijest nije voljan komentirati, no direktor Spačve Dario Puljiz pojašnjava da se o toj opciji razgovara gotovo osam mjeseci. Prema njegovom pojašnjenju u predstečajnoj nagodbi dobili su zeleno svjetlo ne samo Hrvatske poštanske banke, koja ima založno pravo na nekretninama Česme, nego i Ministarstva financija, pa bi na ročištu zakazanom za 5. travnja cjelovit postupak i formalno trebao biti zaključen. Time će, tvrdi, Spačva u cijelosti riješiti višegodišnji dug prema Šumama u visini od 62 milijuna kuna.

Spačva je, podsjeća Puljiz, Česmu kupila kreditom i imala je ozbiljne planove za razvoj tvrtke za koju ima mjesta ne samo na domaćem tržištu, već i u izvozu. Međutim, recesija je srušila njihove ambicije. Česma treba svježi kapital za investiranje u nova postrojenja, a Spačva nije imala snage za nastavak projekta s obzirom da se i sama pod teretom nelikvidnosti našla u problemima, te u postupku predstečajne nagodbe. Česma nema kredita, duguje Spačvi koja je financirala potrebe proizvodnje, Poreznoj upravi te radnicima jednu plaću. Hrvatske šume će navodno Česmu preregistrirati u d.o.o. i nastaviti proizvodnju zadržavanjem oko 140 zaposlenika. Kako je proizvodnja šperploče uglavnom napuštena u cijeloj Hrvatskoj uz investiranje u modernizaciju Česma bi vrlo brzo stekla stabilnu tržišnu poziciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close