PBZ CO kupuje dionice Triglava, što je u pozadini?

Autor: Danijela Jozić / VLM , 26. ožujak 2013. u 22:01
Kao puzzle: PBZ CO sada drži oko 2% Triglav osiguranja, a ta slovenska kuća najavljuje da bi sudjelovala u privatizaciji Croatia osiguranja

U Croatia osiguranju ističu da nemaju nikakav utjecaj na ulagačku politiku PBZ CO.

Polovicom ožujka na Ljubljanskoj burzi dogodila se intrigantna transakcija: 455 tisuća ili oko dva posto dionica Triglav osiguranja je od Nove ljubljanske banke (NLB) kupio hrvatski mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje.

Nije neuobičajeno da jedan domaći mirovinski fond ulaže na tržištu kapitala u Sloveniji: već neko vrijeme PBZ Croatia osiguranje, ali i drugi hrvatski vodeći fondovi, investiraju u dionice slovenskih perjanica poput Krke ili Mercatora. Ipak, ako se uzme u obzir da je 50-postotni vlasnik fonda PBZ CO najveći hrvatski osiguravatelj, Croatia osiguranje, za čiju je privatizaciju mjesecima zainteresirano upravo Triglav osiguranje, priča poprima drugačiju dimenziju. Ljubljanski list Finance objavio je 15. ožujka da je NLB prodao 3,06 posto li 696.213 dionica Triglav osiguranja i to za 11,5 milijuna eura. Iako list spekulira da je čitav paket kupio PBZ CO, u tom su nam fondu to tek djelomično potvrdili. "Informacija da je PBZ Croatia osiguranje kupio 3,06 posto dionica Triglav osiguranja nije točna. PBZ Croatia osiguranje kupio je dio tog paketa, no pojedinačne investicije ne možemo komentirati", kratko su nam poručili. Neslužbeno smo doznali da su kupili oko dva posto dionica, a unatoč malom paketu, sada su treći po veličini dioničar u Triglavu. U susjednoj su se državi očekivano pojavile odmah i teorije prema kojima iza transakcije stoji Croatia osiguranje.

Nagađa se tako da bi na nekoj od idućih skupština Triglava fond PBZ CO mogao doseći i do osam posto glasačkih prava – čime bi bile dovedene u pitanje i neke važne buduće odluke za tu kompaniju. Naime, Triglav osiguranje je u većinskom vlasništvu države tj. državnih fondova (oko 64 posto),  no njihovi glasovi na skupštini trenutno ne vrijede zbog kršenja zakona o preuzimanju. A dokapitalizacija i akvizicije u regiji su među strateškim prioritetima Triglava. Na naše pitanje jesu li dionice Triglav osiguranja kupovane u dogovoru sa Croatia osiguranjem, u hrvatskom fondu kažu: "Glede navedenih spekulacija slovenskih medija možemo samo komentirati da je PBZ Croatia osiguranje odvojeno društvo koje vodi potpuno nezavisnu investicijsku politiku." Neslužbeno su odbacili bilo kakve 'teorije zavjere' oko ove transakcije za koju se, iako zvuči nevjerojatno, može čuti i da je odrađena bez ikakvog znanja ljudi u Croatia osiguranju. Ostalo nam je nepoznato namjerava li PBZ CO i dalje i koliko kupovati dionice Triglava. Predsjednik Uprave Triglav osiguranja Matjaž Rakovec je u posljednje vrijeme slovenskim medijima potvrdio da ih zanima Croatia osiguranje te srbijanski DDOR.

U izjavi za list Delo Rakovec je priznao da Triglav nema vlastitog kapitala za preuzimanja, ali navodi mogućnost da kompanija zbog toga potraži inozemnog strateškog partnera. Croatia osiguranje je inače tijekom prošle godine ostvarilo prihod od bruto premija u iznosu od 3,1 milijarde kuna dok je neto dobit iznosila 69,9 milijuna kuna. Triglav je otprilike dvostruko veći od Croatije, a njegove su ukupne bruto premije lani iznosile 936,2 milijuna eura. Slovenski je osiguravatelj pritom ostvario profit od 73,2 milijuna eura. I u Triglavu i u Croatia osiguranju zatražili smo komentar o nedavnom ulaganju PBZ CO u dionice slovenskog osiguravatelja, no iz obje nam je kompanije poručeno da se obratimo vlasnicima. U Croatia osiguranju su i istaknuli kako nemaju nikakav utjecaj na ulagačku politiku PBZ Croatia osiguranja. U narednim se mjesecima očekuje da Vlada napokon objavi koliki paket u Coratia osiguranju namjerava prodati i pod kojim uvjetima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Taj Triglav je vjerojatno pun toksicih Slovenskih drzavnih i korporativnih obveznica. Po meni vrlo rizicno ulaganje.

Inace da je koji slucajem neki slovenski fond kupio dionice CO-a znali bi samo odabrani jer bi se krio iz skrbnickog racuna.

presmješni su slovenci.nemaju svog kapitala a na sav glas pričaju da bi kupili croatiu.gotovi su ,pojest će ih adris za doručak.samo se bojim da je situacija u sloveniji kao na cipru i grčkoj pa ove naše investicije u merkator,drogakolinsku i triglav mi se ne čine baš najpametnije.
a od 1.7 više nema slovenske carine.neprocjenjivo.

New Report

Close