Mesna industrija Pivac vlasnik gotovo 10% Kraša

Autor: Danijela Jozić / VLM , 26. ožujak 2013. u 09:02
U posljednje dvije godine Pivac je udvostručio vlasnički udio u Krašu/FOTOLIA

Vrgoračka mesna industrija sada ima 127.368 dionica zagrebačkoga konditora tržišne vrijednosti oko 55 milijuna kuna.

Vrgorački Pivac i dalje kupuje dionice Kraša, od listopada prošle godine vlasnički udio u toj konditorskoj industriji povećao je za 2,34 posto ili za još 32.223 dionice. Mesna industrija braća Pivac, prema najnovijim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), sada ima 9,27 posto Kraša i druga je na listi njegovih 10 najvećih dioničara. Ivica Pivac, član Uprave i suvlasnik tvrtke Pivac, nije nam se u ponedjeljak javljao na telefon. U nekoliko ranijih izjava koje smo uspjeli dobiti od njega objasnio je da u njihovoj kupnji Kraševih dionica "nema nikakva posebna plana" te da je jednostavno riječ o "ulaganju u dobru firmu".

Demantirali udruživanje

Ipak, približavanje desetpostotnom vlasništvu u Krašu sigurno više nije priča bez plana, a valja naglasiti i da u Pivcu za to izdvajaju ozbiljan novac.

Cijena dionice Kraša tijekom posljednjih nekoliko mjeseci bila je od 360-370 do 400 kuna, s tim da je posljednjih dana dodatno narasla, na više od 430 kuna. Ako se Pivčevo ulaganje u ukupno 32.223 dionice kupljene tijekom posljednja četiri mjeseca pomnoži s prosječnom cijenom kojom se trgovalo na burzi, dolazimo do iznosa većeg od 12 milijuna kuna.Pivac trenutačno ima 127.368 dionica Kraša, što je u sadašnjoj tržišnoj cijeni paket vrijedan oko 55 milijuna kuna. Iako se od Ivice Pivca moglo čuti da ulažu i u druge dionice, šuška se da se između te grupacije i Kraša stvara svojevrsno strateško savezništvo. Dosad su obje kompanije demantirale priču o budućem partnerstvu ili udruživanju.

Isti prihodi, različit koncept

Spoj Pivca i Kraša jest pomalo neobičan jer je riječ o različitim prehrambenim industrijama, ali i vlasničkim konceptima tvrtki. Kraš je jedna od rijetkih domaćih tvrtki u rukama malih dioničara, koji kontroliraju 67 posto kompanije, dok je Pivac obiteljska tvrtka. Riječ je o kompanijama otprilike jednakih prihoda od oko milijardu kuna. Da je Pivac vlasnik pet posto dionica Kraša, službeno je objavljeno putem Zagrebačke burze u prosincu 2011. U posljednje dvije godine udvostručili su vlasnički udio u Krašu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izvjesni Neven Pivac je usao medju TOP10 dionicara Hotela Makarska, zanimljivo ce vidjeti koliko je to ozbiljan ulazak u tu dionicu, do koliko je spreman ici….

New Report

Close