Nagodba Autronica zapela zbog Fine i sporosti Linićevih ljudi

Autor: Suzana Varošanec , 19. ožujak 2013. u 22:01
Razmatralo se čak vraćanje predmeta Fini, no pobijedila je opcija kojom je Financijskoj agenciji učinjena velika usluga/FOTOLIA

Na sud je došao predmet koji nije pravomoćno riješen u predstečajnom postupku, pa je sutkinja 8. ožujka prekinula postupak.

Predstečajna nagodba informatičke Autronic grupe prva je u Hrvatskoj ušla u fazu da o njoj odlučuje Trgovački sud, no slučaj koji je trebao proći glatko uzburkao je duhove na relaciji pravosuđe – Financijska agencija.

Ispostavilo se da je na sud došao predmet koji nije pravomoćno riješen u upravnom, predstečajnom postupku, jer postoji žalba, pa je sutkinja Dunja Tripalo Kontić 8. ožujka prekinula sudski postupak dok Ministarstvo financija ne odluči poništava li se Finino rješenje. Što se dogodilo da je čak i tako jednostavan slučaj kao što je Autronic grupa zapeo na sudu, pa nije sazvano ročište i sklopljena nagodba? Autronic je svoj dio posla obavio sukladno zakonu. Među prvima se upustio u postupak predstečajne nagodbe. Krajem listopada predao je prijedlog, potom sve papire. U prosincu je sklopio sporazum s Poreznom upravom koji je potpisala ravnteljica Nada Čavlović Smiljanec, što je uvjet za skraćeni postupak. Početkom veljače nije održano prvo ročište, jer nije došao predstavnik države, koja je većinski vjerovnik, a na drugom su ispitane i utvrđene tražbine te su vjerovnici izglasali plan, a Microline se žalio.

No, tu je žalbu Fina previdjela te je na sud došao manjkav prijedlog. Nedostaje očitovanje Ministarstva financija, pa prijedlog nagodbe i papiri koji su došli na sud još 28. veljače i dalje čekaju zbog Ministarstva financija. Zakon predviđa da se taj postupak završi u roku 15 dana, a kraj ove nagodbe sada je neizvjestan.Kako neslužbeno doznajemo u pravosudnim krugovima, razmatralo se čak da se takav predmet vrati Fini. Čini se da je pobijedila opcija da se Finu ne izlaže opravdavanjima za moguće pogreške. Time joj se učinila velika usluga. Riječ je o jednostavnom predmetu u kojem postoje samo tri vjerovnika, ali i on se pokazao složen za birokraciju. Za Poreznu upravu utvrđeno je da potražuje 115 tisuća kuna (68% svih tražbina). Iako postoje još dva vjerovnika, Lost i Microline, a dug prema njima dužnik nije iznio u svojem prijedlogu. No, kasnije je Lostu priznao prijavljenu tražbinu u cijelosti te je on glasovao "za" nagodbu.

Nakon što je Microlineu osporen velik dio tražbine, on je glasao protiv i uložio žalbu te tražio ukidanje rješenja o nagodbi. Fina je donijela svoje rješenje da je postignuta potrebna većina za prihvaćanje plana restrukturiranja Autronica i to je rješenje postalo izvršno 28. veljače. No, naknadno je Fina obavijestila sud, i to nakon što su već cijeli tjedan dana papiri Autronica bili na sudu, da je njezin Regionalni centar u Zagrebu poništio izvršnost rješenja nagodbenog vijeća. Kao razlog u svojem podnesku Fina je iznijela da postoji pravodobno izjavljena žalba vjerovnika. Žalba je predana 27. veljače, a zakonski rok od osam dana za odluku je prošao. Suvlasnik Microlinea Damir Dadasović potvrdio je da nemaju informaciju o tome je li Ministarstvo financija riješilo njihovu žalbu. "Postupak ionako teče na silu i tražbine se utvrđuju prilično odokativno, paušalnom izjavom dužnika", rekao je dodavši da postoje sudski sporovi koji su u prekidu dok traje predstečajni postupak.

Slučaj pokazuje da za sve nagodbe, čiji prijedlozi dužnika dođu na sud, vrijedi pravilo da suci neće sazivati ročišta za njihovo sklapanje sve dok postoje neriješene žalbe vjerovnika, odnosno dok rješenje Fine ne postane pravomoćno i izvršno. Moguće je i da se neki u toj instituciji birokatski oslanjaju na očekivanja da će, kad država glasa za nečiji plan, a Porezna uprava u ovom je slučaju većinski vjerovnik, žalba nezadovoljnog vjerovnika biti odbijena. Pritom je država 100 posto glasala za plan, dok je u drugoj grupi vjerovnika plan izglasao Lost, čije su u cijelosti priznate tražbine donijele 51,5 posto glasova "za", što je tek malo iznad zakonskog uvjeta. Autronic grupa, Lost i Microline vodeće su tvrtke u informatičkom sektoru, koji se bori za preživljavanje.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

A Šukera ?
Koji je 2007. uzeo u SAD obveznice koje danas Linić treba vratit ?

Kad-tad doći će dan kada će Linića procesuirati zbog takvih s+ranja .
Zbog Vrhovnika .
Zbog Štroka .
Zbog prodaje 25% INE MOL-u za kikiriki .
Zbog uništavanja Hrvatskog gospodarstva prevelikim porezima .
Zbog ovih 2 miliarde dolara koje u naše ime danas posuđuje u USA.

New Report

Close