Agrokor će pod jednim uvjetom biti dobrodošao u Križevcima

Autor: Danijela Jozić / VLM , 18. ožujak 2013. u 22:01
Branko Hrg, križevački gradonačelnik/PIX

Lokalna je zajednica revoltirana jer Mlinar, osim jedne trgovine, više nema ništa u Križevcima, gdje je osnovan prije sto godina.

U petak 15. ožujka potiho je ugašen proizvodni pogon Mlinara u Križevcima, čime je 59 radnika ostalo bez posla. Riječ je o posljednjim ostacima "starog" Mlinara, koji je upravo u Križevcima osnovan prije više od sto godina.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Mlinarov aktualni vlasnik – osječki poduzetnik Mate Škojo (koji ga je 2009. kupio od koncerna Agrokor) – gotovo je u cijelosti preselio proizvodnju na zagrebački Žitnjak, gdje je sagrađena najmodernija tvornica pekarskih proizvoda u regiji. Iako je Mlinar doživio snažan razvoj i jaku ekspanziju kroz prodajna mjesta diljem Hrvatske, Slovenije i Mađarske, u Križevcima se od svega toga stanovnicima uglavnom diže kosa na glavi. Barem tako piše Podravski list, koji u najnovijem broju prenosi burne reakcije lokalnih političara i građana zbog gašenja Mlinarove proizvodnje u tom kraju. Tako se gradonačelnik Križevaca u razgovoru za Poslovni dnevnik obrušio na Matu Škoju, ali još više na vlasnika Agrokora Ivicu Todorića. "Kad je Agrokor došao u Križevce i preuzeo Mlinar, nadao sam se da će se kod nas dogoditi čudo kao s PIK-om Vrbovec.

No, Todorić je vrlo brzo Mlinar prodao. S Matom Škojom imao sam samo jedan telefonski razgovor i razmijenili smo dva pisma", kaže Hrg. Na pitanje je li možda pokušao Škoju nagovoriti da novu tvornicu sagradi u Križevcima, Hrg kaže kako mu je "odmah dano do znanja da nisu za suradnju". Hrg je u Podravskom listu poručio vlasniku Agrokora da više nije dobrodošao u Križevce, pa smo ga pitali misli li to uistinu. "Ivica Todorić nije dobrodošao, osim ako namjerava doći s konkretnim investicijama. S tim da nam trgovine nisu od životnog interesa i zanima nas proizvodnja", kaže Hrg, inače predsjednik Hrvatske seljačke stranke. Na našu opasku da je tržište slobodno te da se tvrtke mogu kupovati, prodavati i seliti, on odvraća: "Ne osporavam ničije investicije. Boli me što se Mlinar u Križevcima ugasio preko noći. Riječ je o velikim igračima, a pitanje je koliko je malih propalo kako bi narasli veliki".

Iz Agrokora su pak poručili da nisu vlasnici Mlinara već četiri godine: "Novi vlasnik uložio je znatna sredstva u razvoj komapnije koja je postala jedna od najmodernijih pekara u ovom dijelu Europe. Mlinar je postao internacionalna i jedna od najuspješnijih hrvatskih kompanija". Podravski list piše i da je moguće da revoltirana lokana vlast zbog svega stopira Agrokorove projekte u Križevacima. "Projekt Belja u Križevcima razvija se sukladno planovima i ne vjerujemo da bi ga netko blokirao", optimistični su ipak u Agrokoru. Iz Mlinara pak do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti komentar o najnovijim događajima u Križevcima. Inače, 40 radnika križevačkoga Mlinara dobilo je ponudu da prijeđu u pogone u Zagrebu. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Dobrodošli u Agrokor, dragi prehrambeni djelatnici:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

Mlinar je i dalje Ivičin, a ne Škojin, ali to nitko ne zna. [emo_namigusa]
Vidiš kako si lijepo dijele hvalospijeve…

A ovo napuhavanje skupih pekarnica je veći balon od dionica 2007.

Ako Hrg dobije svoj dio onda je svakako dobro došao.

pa kad se u srbiji osjećaju kao kod kuće,nisu im križevci interesantni osim ako ima nešto za kupiti za 1 kunu.

a mlinar će se ispuhati kao balon kad prodje euforija ekspanzije.

New Report

Close