Guverner japanske središnje banke je zapravo eksperiment

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2013. u 11:35
Haruhiko Kuroda / EPA

“To je zapravo eksperiment”, rekao je za BBC Masayuki Kichikawa iz Bank of America-Merrill Lyncha. “Vrijedi pokušati”, dodao je.

Japanski parlament odobrio je u petak prijedlog vlade da se za guvernera središnje banke imenuje Haruhiko Kuroda, za kojeg se očekuje da će pojačati monetarne poticaje za rast trećeg po veličini svjetskog gospodarstva, prenose svjetski mediji. Gornji dom japanskog parlamenta odobrio je vladin prijedlog danas a donji dom učinio je to još jučer, prenosi BBC.

Kuroda je rekao da će učiniti sve što je potrebno kako bi podigao inflaciju na dva posto. Japan se već 20 godina povremeno bori s padom potrošačkih cijena, koji po tumačenju analitičara šteti gospodarstvu jer odvraća poduzeća i potrošače od ulaganja i potrošnje i otežava otplatu dugova. Gornji dom parlamenta također je odobrio imenovanje Kikuoa Iwate i Hiroshija Nakasoa za viceguvernere. Kuroda je u međuvremenu podnio ostavku na dužnost predsjednika Azijske razvojne banke (ADB).

Svu trojicu predložio je novi premijer Shinzo Abe, koji je osvojio mandat obećanjem da će izvući japansko gospodarstvo iz dugotrajne krize. Kuroda je često kritizirao politiku središnje banke i pobornik je Abeovog plana ublažavanja monetarne politike i povećanja državne potrošnje. "To je zapravo eksperiment", rekao je za BBC Masayuki Kichikawa iz Bank of America-Merrill Lyncha. "Vrijedi pokušati", dodao je.

Kuroda i Iwata kazali su da podupiru kupnju državnih obveznica s dužim rokom dospijeća kako bi središnja banka ostvarila ciljanu stopu inflacije od dva posto. Trojica imenovanih dužnosnika preuzet će kontrolu nad središnjom bankom nakon što guverner na odlasku Masaaki Shirakawa službeno odstupi s dužnosti 19. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close