Azeri u C. Gori grade najluksuznije europsko ljetovalište

Autor: Milan Šćekić /VLM , 13. ožujak 2013. u 22:00
Azeri ciljaju na goste najviše platežne moći

Azerbajdžanska državna naftna kompanija SOCAR kreće s investicijom vrijednom 258 milijuna eura.

Dok su početkom tjedna prilikom službenog posjeta Zagrebu azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva on i premijer Zoran Milanović potvrdili interes za konkretne projekte tvrtki iz obiju zemalja na području brodogradnje, turizma, ICT tehnologije, energetike i infrastrukture, Azeri su u Crnog Gori otišli korak dalje. Azerbajdžanska naftna kompanija State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) uskoro u Kumboru kod Herceg Novog počinje gradnju luksuznog hotelsko-turističkog naselja One and only tipa, prvog te vrste u Europi, u koje će investirati 258 milijuna eura.

Naselje će imati 150 luksuznih vila, prestižnu One and only rezidenciju, marinu koja će ispunjavati najviše svjetske standarde, tenisku akademiju, spa centar i brojne druge prateće sadržaje, a namijenjeno je gostima najviše platežne moći. Gradit će se na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Bokokotorskom zaljevu, na kojoj je bila vojarna JNA, koja je srušena prije šest godina. Prostor je to od 240.000 četvornih metara na kojem se nalazi i katolička crkvica, koju je oslikao najpoznatiji bokeljski barokni slikar Tripo Kokolja, a biće iznajmljen SOCAR-u na 90 godina. SOCAR je dosad sagradio sedam takvih turističkih naselja u Dubaiju, Meksiku, Mauricijusu, na Maldivima i na Bahamima.

U svoju djelatnost ta je naftna kompanija tek u posljednje vrijeme uključila i visoki turizam tako što veliku dobit od naftnog biznisa reinvestira u izgradnju najluksuznijih turističkih naselja. To je pak bio razlog da konkurent američki konzorcij NCH stavi ozbiljan prigovor i pokuša osporiti pobjedu SOCARA na međunarodnom natječaju za lokaciju u Kumboru. No, crnogorska vlada odbacila je prigovor i posao prepustio SOCAR-u. Azerbedžan je zainteresiran i za druge investicije u Crnoj Gori. Privode se kraju pregovori za gradnju obilaznice oko Herceg Novog, a SOCAR je zainteresiran i za gradnju Jadransko-jonskog plinovoda. 

Hrvatski pristup

Premijer poručio nevladinim udrugama da su licemjeri

U Hrvatskoj uspostavljanje poslovnih veza s Azerbajdžanom premijer mora objašnjavati i sa sjednica Vlade. Jučer je Milanović uputio oštre kritike nevladinim udrugama koje su posjet Alijeva pratile prosvjedima zbog niske razine demokracije u toj zemlji. Kaže da se Azerbajdžan razvija i da je napredniji od mnogih, te će, dok je on premijer, biti partner i trudit se da se sklope novi poslovi. "A njihovi problemi su njihovi problemi. Ne volim licemjerje, jer ta će suradnja Hrvatskoj osigurati radna mjesta i uplate poreza, po koje će oni koji prosvjeduju dolaziti za svoje projekte, pa neka razamisle i o tome", poručio je Milanović. (M. Brnić)

Komentirajte prvi

New Report

Close