Sele proizvodnju u BiH i Srbiju, bez posla ostaje 4000 radnika

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2013. u 11:47
Đuro Gavrilović (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)

Bosanskohercegovačke vlasti s velikom pažnjom prate najave o premještanju proizvodnje upravo na njihov teritorij, a slično je i u Srbiji.

Gubitak povlaštenog carinskog režima koji Hrvatska ima s članicama Cefte, ponajprije s najvažnijim trgovinskim partnerima Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, mogao bi rezultirati sa 3 do 4 tisuće izgubljenih radnih mjesta, piše Večernji list.

Takve procjene dolazi iz poduzetničkih krugova, HUP-a i HGK, te analitičara, a vezana je uz očekivani pad plasmana i izvoza, ali i preseljenje proizvodnje iz Hrvatske prema jugoistoku. Bosanskohercegovačke vlasti s velikom pažnjom prate najave o premještanju proizvodnje upravo na njihov teritorij, a slično je i u Srbiji. Mira iz Prijedora priprema se za preuzimanje proizvodnje Kraševa izvoznog asortimana, Franck je već proširio svoje pogone u Grudama, u Čitluku s velikim zanimanjem čekaju dolazak Gavrilovića koji bi uložio u lokalnu mesnu industriju. Večernji navodi kako se iščekuje i konačna odluka hrvatskog kapitalca Adrisa, najvećeg carinskog gubitnika, za kojega se također špekulira da će preseliti proizvodnju cigareta iz Istre u BiH jer 60 posto cigareta izrađenih u Kanfanaru popuše Srbi, Makedonci i stanovnici BiH.

Prema nagađanjima za koje još nema potvrde iz Adrisa, proizvodnja cigareta namijenjena susjednim tržištima prebacila bi se u Banja Luku ili Mostar. Za razliku od većine drugih izvoznika, Adris ima kapital kojim se može strateški pozicionirati na Balkanu i jugoistoku Europe.

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close