Azijske burze oslabile, jen pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2013. u 09:39
Guliver/Thinkstock

Današnje trgovanja na azijskim burzama počelo je blagim rastom cijena dionica jer je jučer na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale jer, osim jučerašnjeg novog rekordnog dosega Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nema drugih vijesti koje bi potaknule ulagače, dok je tečaj dolara prema japanskom jenu dosegnuo novu najvišu razinu u tri i pol godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,4 i 1,5 posto. Singapurski burzovni indeks blago je porastao, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto. Današnje trgovanja na azijskim burzama počelo je blagim rastom cijena dionica jer je jučer na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti. No, kako nije bilo drugih značajnijih vijesti koje bi podržale tržište, entuzijazam ulagača je splasnuo, pa su burzovni indeksi skliznuli u negativno područje.

Na valutnim se tržištima, pak, jen našao pod pritiskom nakon medijskih napisa da bi Haruhiko Kuroda, kandidat za novog guvernera japanske središnje banke, mogao dodatno olabaviti monetarnu politiku već idućega tjedna, čim preuzme dužnost, a ne početkom travnja, kada se održava redovna sjednica čelika BOJ-a. Zbog toga je jutros tečaj dolara dosegnuo 96,71 jen, novu najvišu razinu od kolovoza 2009. godine, dok se jučer u ovo doba kretao oko 96,15 jena. I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 125,05 na 125,50 jena.

Europska je valuta blago ojačala i prema američkoj. Jutros se tečaj eura kreće u rasponu od 1,3020 do 1,3040 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3005 dolara. Nakon što je jučer porasla 10-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 15 centi, na 91,90 dolara po barelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close