Tri kriterija po kojima Čermak misli restrukturirati Dioki i Dinu

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2013. u 14:14
Ivan Čermak; Marko Prpic/PIXSELL

Crodux plin je danas, 11. ožujka 2013. upravi DIOKI d.d. dostavio prijedlog svojeg mogućeg sudjelovanja u restrukturiranju DINE i DIOKI-ja.

Crodux plin je danas, 11. ožujka 2013. upravi DIOKI d.d. dostavio prijedlog svojeg mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju DINE i DIOKI-ja.

Crodux to misli učiniti kroz predstečajne nagodbe te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima uz osiguranje potrebnih sredstava za pokretanje i nastavak proizvodnje, osiguranje radnih mjesta te razvoja novih projekata koji će omogućiti novo zapošljavanje, priopćio je Ivan Čermak, predsjednik Uprave Croduxa.

Razmatrajući opciju preuzimanja cjelokupne grupacije kroz opcije pred stečajne nagodbe rukovodili su se, kaže Čermak,  zakonom dozvoljenim kriterijima:

– pretvaranja potraživanja dijela vjerovnika u vlasnički udio;
– korištenje zakonski dozvoljenih okvira za otpis ili diskont potraživanja;
– preuzimanje otplate dijela duga kroz kratkoročno i dugoročno opterećenje;

Gore navedeno našlo se u relativno šturom priopćenju koje je Čermak medijima poslao nakon što je najavljeno da će upravo danas objaviti svoju konačnu odluku o sudjelovanju u restrukturiranju petrokemijske industrije Dioki i njegove omišaljske tvrtke Dina Petrokemija.

Danas za Dioki istječe rok od 45 dana privremene deblokade. 

Čermak je jučer za Jutarnji list izjavio da plan predviđa zadržavanje većine radnih mjesta u Diokiju i Dini. 'Bez posla bi u ove dvije petrokemijske tvrtke u konačnici moglo ostati oko 150 ljudi, što je otprilike trećina sadašnjeg broja zaposlenih – oko 500. Ugasili bi se i pojedini pogoni za koje se procijeni da nemaju tržišnu perspektivu, no dva najveća – na zagebačkom Žitnjaku i u Omišlju na Krku – opstala bi, a s njima i većina radnih mjesta', piše Jutarnji list.

Dionica Diokija poskupjela je do podneva 13,13 posto, na 14,65 kuna, uz promet od gotovo 400.000 kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

A možda čovjek samo pere “savjest” ulažući tajkunski novac u ovu propalu industriju. Proradili “domoljubni” nagoni! Moglo bi mu se pokazati da profit ne ide sa domoljubljem, odnosno da ostane i bez jednog i drugog. U svakom slučaju čestitam na hrabrosti, a možda se i izvuče i pokrene nešto. Barem ima dobre namjere.

Što bi HYPO banka ušla u ovakav angažman kada ima založno pravo na zemljištu i odrekla se toga prava. Zato je bolje proglasiti stečaj pa već sutra Čermakova firma može krenuti s radom…Ovako od svega neće biti ništa…nažalost.

ova je slika tako znakovita, e sad, ima među bankarima dosta nepušača, ali možda od danas propuše

New Report

Close