Linić pojasnio kako ćete u Europi poslovati kao ‘treća osoba tuđim dionicama’

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2013. u 11:26
Slavko Linić (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministar financija Slavko Linić pojasnio je kako je riječ o dva zakona s direktnom primjenom uredbe Europske unije od 1. srpnja ove godine.

Na današnjoj sjednici Vlade RH našle su se dvije uredbe koje bi mogle zanimati čitatelje Poslovnog dnevnika.

Konkretno, riječ je o Nacrtu prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) br. 236/2012 Europskog parlamenta i Vijeća od 14. ožujka 2012. godine o kratkoj prodaji i određenim aspektima kreditnih izvedenica na osnovi nastanka statusa neispunjavanja obveza, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU) te Nacrtu prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) br. 648/2012 Europskog parlamenta i Vijeća od 4. srpnja 2012. godine o OTC izvedenicama, središnjoj drugoj ugovornoj strani i trgovinskom repozitoriju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).

Oba prijedloga uredbi možete pročitati u priloženim dokumentima.

Ministar financija Slavko Linić pojasnio je kako je riječ o dva zakona s direktnom primjenom uredbe Europske unije od 1. srpnja ove godine.

"Prva uredba govori o poslovanju i trgovanju dionicama kada niste vlasnik dionica, i isto tako o takozvanim dužničkim instrumentima, a to znači kada netko ima neku zadužnicu, netko ima neki ček, i opet je prepustio nekom drugom da posluje s tim instrumentima. Znači Europa ima uređen način poslovanja, kada kao neka treća osoba poslujete s tuđim dionicama i tuđim instrumentima. Ova uredba rješava i regulira to područje. Ono što je važno, mi smo samo ustvrdili što je nadležnost Hanfe, što je nadležnost HNB-a kod ovog poslovanja, i tko je nadležan za nadzor. Isto tako definirali smo prekršaje i postupanje ukoliko dođe do poslovanja protivno navedenoj uredbi. Definirali smo novčane kazne. Definirali smo isto tako i tko je zadužen za koordinaciju i suradnju s ESMOM, a ESMA (Europski regulator za vrijednosne papire i tržište kapitala) je institut za nadzor ovakvih aktivnosti u Europskoj uniji. Tu smo definirali Hanfu kao tijelo koje će u tom dijelu nadzirati posao. Kod druge uredbe radi se isto o direktnoj primjeni, govori se o OTC izvedenicama, a to su u biti vrijednosnice koje nisu uobičajene na tržištu, većinom su one dokument s kojim brokeri posluju između sebe, neovisno radi li se o prometu dionica, radi li se o prometu roba na robnim burzama. Oni si međusobno daju nekakva pokrića koja nisu pravi vrijednosni papiri, u Europi poznati kao OTC izvedenice, u Hrvatskoj ne pamtimo da smo imali takve aktivnosti, možda možemo reći da Agrokor posluje u dijelu otkupa roba s takvim vrijednosnicama, i to je nešto za što sada nemamo toliko praksu, ali vjerojatno će se s pristupanjem europskom tržištu  takve pojave i u Hrvatskoj događati, zato je potrebno imati ovu uredbu", kazao je Linić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close