Već nam trebaju razvojni ciljevi za 2050. godinu

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2013. u 13:24
Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar

Mi još nismo stvorili novi sustav vrijednosti koji bi odgovarao potrebama moderne Hrvatske.

Može li Hrvatska 2020. imati gospodarstvo utemeljeno na znanju, bogatije društvo koje se stalno razvija, potiče istraživanje, razvoj i poduzetništvo, a radna joj je snaga obrazovana i lako se zapošljava, biti zemlja privlačna za mlade ljude?

Sve su to uglavnom ciljevi političkih stranaka, koje je lako postaviti, no vrlo teško implementirati. U razdoblju samostalnosti pokazalo se da Hrvatska ima skromne kapacitete za ozbiljne strukturne promjene, a da za sve ozbiljne promjene postoji otpor. Mi mentalno još nismo raščistili s bivšim sustavom i nismo stvorili novi sustav vrijednosti koji bi odgovarao potrebama moderne Hrvatske. A godina 2020. je blizu i ne treba očekivati bitne promjene. Zalažem se za postavljanje ciljeva za 2050. godinu, koji naravno kao prvu etapu uključuju 2020. godinu.Dugoročni cilj treba imati jasniju viziju gdje Hrvatska treba stići i što sve za to mora napraviti, pa je temeljni izazov odrediti ispravan izbor pravaca razvoja.

Za ostvarenje tih ciljeva nužna je sinergija znanosti, gospodarstva, državne i lokalne administracije, te sindikata i nevladina sektora, naravno temeljena na novim tehnologijama ovisno o mogućnostima. Hrvatska se zbog svoje veličine i veličine tržišta može razvijati u određenim nišama globalnog tržišta ili u sklopu većih sustava na određenim globalnim projektima. Procjenjujem da su nove tehnologije realan prostor za postavljanje razvojnih ciljeva, jer u novim tehnologijama smo svi na određeni način u istoj poziciji pa imamo iste mogućnosti za razvoj.U tom kontekstu treba promatrati i koristiti fondove Europske unije, koji bi se prvenstveno trebali utrošiti u infrastrukturu gdje smo u velikim deficitima u odnosu na razvijene članice Unije. Stvaranje pretpostavki za razvoj i povećanje kvalitete života je prvi cilj integracije u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close