Za četiri dana zatvara se Glavni kolodvor, evo što trebate znati

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2013. u 18:21
Jedanaest dana neće biti vlakova na Glavnom kolodvoru (Anto Magzan/PIXSELL)

Prometa na Glavnom kolodvoru neće biti od 1. do 11. ožujka 2013., uvodi se izvanredni sustav.

S prvim danom ožujka zatvara se i Glavni kolodvor u Zagrebu zbog radova na signalno-sigurnosnim uređajima. Radovi bi trebali trajati 11 dana. Dakle, prometa na Glavnom kolodvoru neće biti od  1. ožujka u 23.00 sata do ponedjeljka 11. ožujka 2013. u 4.00 sata. U tome razdoblju vrijedit će posebna pravila pa će vlakovi vožnju završavati u stajalištu Maksimir, kolodvorima Sesvete, Zagreb Resnik ili Zagreb Zapadnom kolodvoru, ovisno o relaciji i rangu vlaka.

Problem sa signalno-sigurnosnim uređajima jest taj da su oni  sagrađeni između 1936. i 1940. te su tako zastarjeli postali preprekom urednom tijeku prometa preko zagrebačkog Glavnoga kolodvora. Zato je u studenome 2010. HŽ Infrastruktura pokrenula projekt zamjene sustava signalno-sigurnosnih uređaja koji se financira sredstvima EU-ova Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA)

Organizacija prometa:

Istok
Iz smjera istoka prema gradu Zagrebu gradsko-prigradski vlakovi te vlakovi iz Siska i Bjelovara vozit će do stajališta Maksimir. Sa ZET-ova terminala na Borongaju putnici će moći koristiti tramvaje koji voze do Zagreb Glavnoga kolodvora.

– Iz smjera Siska samo će međunarodni vlak Ploče – Sarajevo – Sisak – Zagreb vožnju završavati u Zagreb Zapadnome  kolodvoru.

Putnički (lokalni) vlakovi iz smjera istoka (iz Osijeka, Vinkovaca, Koprivnice i Novske) zaustavljat će se u kolodvoru  Sesvete, gdje će putnici presjedati u prigradske vlakove koji će voziti do stajališta Maksimir, a potom će putovanje moći nastaviti  tramvajem koji polazi s okretišta Borongaj.

Brzi vlakovi i IC-vlakovi iz smjera istoka vozit će do kolodvora Zagreb Resnik. Od kolodvora Zagreb Resnik putnici će moći koristiti posebnu autobusnu liniju koja će voziti do Zagreb Glavnoga kolodvora. Ti se vlakovi neće zaustavljati u kolodvoru Sesvete, već u Dugom Selu, a potom u kolodvoru Zagreb Resnik.

Vlakovi koji prema voznome redu kreću iz Zagreb Glavnoga kolodvora u smjeru istoka polazit će iz stajališta Maksimir te iz kolodvora Zagreb Resnik ili Sesvete, i to prema sljedećem rasporedu:

– gradsko-prigradski vlakovi koji voze prema Dugome Selu te vlakovi koji voze prema Bjelovaru polazit će iz stajališta Maksimir  prema redovitome vremenu njihova polaska iz stajališta Maksimir

– vlakovi koji voze prema Sisku polazit će iz stajališta Maksimir prema redovitome vremenu njihova polaska iz Zagreb Glavnoga  kolodvora

– putnički (lokalni) vlakovi koji voze prema Osijeku, Vinkovcima, Koprivnici i Novskoj polazit će iz kolodvora Sesvete prema  redovitome vremenu njihova polaska iz Sesveta.

Putnici koji će putovati do navedenih odredišta prevozit će se tramvajem koji vozi iz središta grada do okretišta Borongaj, a potom prigradskim vlakovima koji voze od stajališta Maksimir do kolodvora Sesvete, gdje će moći presjesti u vlak koji će voziti prema kranjem odredištu.

– Brzi vlakovi i IC-vlakovi koji voze u smjeru istoka polazit će iz kolodvora Zagreb Resnik. Autobusi koji će polaziti iz Zagreb Glavnoga kolodvora, a koji će putnike voziti do Zagreb Resnika, polazit će prema redovitome vremenu njihova polaska iz  Zagreb Glavnoga kolodvora. Početno i završno stajalište tih autobusa nalazi se na ugibalištu na zapadnoj strani kolodvora.

Da bi putnici čije putovanje završava u kolodvoru Sesvete što prije stigli do grada te da bi na povratku ostvarivali bolje veze do kolodvora Sesvete, HŽ Putnički prijevoz povećat će broj prigradskih linija na relaciji Sesvete – Maksimir i obratno, a vozni red tih vlakova bit će objavljen na kolodvorima te na internetskoj stranici www.hznet.hr.

Zapad
Iz smjera zapada i juga prema gradu Zagrebu svi vlakovi vozit će do Zagreb Zapadnog kolodvora (gradsko-prigradski vlakovi iz Savskog Marofa te vlakovi iz Varaždina, Krapine, Zaboka, Rijeke, Splita, Ogulina i Karlovca), odakle će putnici putovanje do Glavnoga kolodvora moći nastaviti tramvajem.

Vlakovi koji prema voznome redu kreću iz Glavnoga kolodvora u smjeru zapada i juga kretat će iz Zagreb Zapadnoga kolodvora.

– Vlakovi koji voze prema Zaprešiću (gradsko-prigradski te vlakovi koji voze prema Zaboku, Varaždinu i Krapini) polazit će prema  redovitome vremenu njihova polaska iz Zagreb Zapadnoga kolodvora.

– Iznimka je brzi vlak broj 790 za Kotoribu koji se redovito ne zaustavlja u Zagreb Zapadnome kolodvoru. On će umjesto iz Zagreb Glavnoga kolodvora polaziti iz Zagreb Zapadnoga kolodvora prema redovitome vremenu njegova polaska iz Zagreb Glavnoga kolodvora.

– Svi ostali vlakovi prema Splitu, Rijeci, Ogulinu i Karlovcu te međunarodni vlakovi polazit će iz Zagreb Zapadnoga kolodvora prema redovitome vremenu njihova polaska iz Zagreb Glavnoga kolodvora.

Vlakovi kojima je Zagreb Glavni kolodvor tranzitni kolodvor

– Međunarodni vlakovi vozit će pomoćnim prijevoznim putem od Zagreb Zapadnoga kolodvora preko Zagreb Ranžirnoga kolodvora  do kolodvora Sesvete i obratno. Umjesto Zagreb Glavnoga kolodvora funkciju polaznog/odlaznoga kolodvora preuzet će Zagreb  Zapadni kolodvor te će vlakovi iz Zagreb Zapadnoga kolodvora polaziti prema redovitome vremenu njihova polaska iz Zagreb  Glavnoga kolodvora.

– Vlakovi na relaciji Osijek – Rijeka – Osijek vozit će pomoćnim prijevoznim putem od Hrvatskog Leskovca preko Zagreb Ranžirnoga kolodvora do kolodvora Sesvete i obratno. Funkciju polaznog/odlaznog kolodvora za taj par vlakova preuzet će kolodvor Sesvete. Iz kolodvora Sesvete u smjeru Rijeke ti vlakovi polazit će prema redovitome vremenu njihova  polaska iz kolodvora Sesvete, a u smjeru Osijeka ti će se vlakovi iznimno zaustavljati u kolodvoru Sesvete s polaskom u 10.12  sati.

– Putnici tranzitnih gradsko-prigradskih vlakova između Zagreb Zapadnog kolodvora i stajališta Maksimir, i obratno, korist će  prijevoz tramvajem.

Putnici koji na pruzi Zagreb – Sisak koriste stajališta Klara i Odra tijekom posebne regulacije prometa neće moći koristiti željeznički prijevoz pa ih molimo da koriste ZET-ove autobuse u kojima će vrijediti i karta za vlak.

ZET
Na relaciji Borongaj – Zagreb Glavni kolodvor – Zagreb Zapadni kolodvor i obratno ZET će uvesti posebnu tramvajsku liniju broj 10. Na toj liniji vrijedit će HŽ-ova prijevozna karta. Dok će voziti posebna tramvajska linija broj 10, neće voziti redovita linija broj 1.

Osim na liniji broj 10, prijevozna karta za vlak vrijedit će i na ostalim ZET-ovim tramvajskim linijama te na autobusnim linijama iz Sesveta, Odre i Klare, uz uvjet da je na prijevoznoj karti za vlak kao dolazni ili odlazni kolodvor naveden Zagreb Glavni kolodvor ili ako se na HŽ-ovoj karti Zagreb Glavni kolodvor nalazi između polaznoga i odredišnoga kolodvora.

Mjesečne prijevozne karte
Putnici koji su kupili mjesečne pretplatne karte moći će koristiti organizirani zamjenski prijevoz. Putnici koji će tijekom radova koristiti druge vrste prijevoza, ali će nakon radova željeti koristiti željeznički prijevoz, moći će kupiti polumjesečnu pretplatnu kartu s rokom valjanosti od 16. do 31. ožujka 2013. godine.

Putnici koji imaju godišnje pretplatne karte, a koji tijekom radova neće koristiti željeznički prijevoz, na blagajnama će trebati ovjeriti svoje karte kako bi im HŽ Putnički prijevoz vratio novac za neiskorištena putovanja od dana ovjere.

Blagajne na Zagreb Glavnom kolodvoru bit će otvorene za kupnju karata za unutarnji i međunarodni prijevoz tijekom posebne regulacije željezničkog prometa.

Napomena: U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta datum zatvaranja zagrebačkoga Glavnog kolodvora za promet može se promijeniti, a o čemu će korisnici biti obaviješteni na vrijeme.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close