Naljutilo ih što su projekt ‘Žena poduzetnica’ izbacili iz Poduzetničkog impulsa

Autor: Marija Crnjak , 20. veljača 2013. u 11:07
Thinkstock

U prošloj godini u okviru projekta Žena poduzetnica Ministarstva obrta i poduzetništva dodijeljeno 58 potpora u ukupnom iznosu od gotovo osam milijuna kuna.

Udruga poslovnih žena Krug poslala je danas otvoreno pismo u kojem upozorava da jer iz programa Vladine potpore "Poduzetnički impuls"ove godine po prvi put nakon uvođenja 2004. godine izbačen projekt "Žena poduzetnica", kojim se ciljano poticalo upravo žensko poduzetništvo, odnosno dodijeljivala su se bespovratna sredstva subjektima malog gospodarstva, trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama u većinskom vlasništvu žena.

Hrvatska je bila jedina zemlja u regiji koja je uz Strategiju razvoja ženskog poduzetništva imala i takav zasebni program bespovratnih potpora, po tome je bila prepoznata te se na regionalnim kongresima poduzetnica (jadransko-jonskog područja) standardno navodila kao primjer i uzor ostalim zemljama regije.

Unatoč novini da žene, kojima je kao i do sada omogućeno uključivanje u sve mjere i aktivnosti Poduzetničog impulsa 2013., automatski ostvaruju dodatne bodove neovisno o mjeri i aktivnosti za koju podnesu prijavu, smatramo da je izostavljanje zasebnog projekta za žene poduzetnice veliki korak unazad u odnosu na situaciju za koju smo se 2004. izborili, te da je u suprotnosti s deklariranim, ciljanim poticanjem ženskog poduzetništva, ističe Jadranka Radovanić, predsjednica udruge Krug. Radovanić pojašnjava da je postojanje zasebnog projekta ženskog poduzetništva, kao strateškog opredjeljenja, devet proteklih godina bio veliki vjetar u leđa njegovu razvoju, kao i stvaranju percepcije u javnosti o važnosti ženskog poduzetništva.

"Smatramo da se ništa spektakularno u razvoju gospodarstva ili stvaranju boljih uvjeta nije desilo da bi se zasebni projekt za žene poduzetnice sada ukinuo, te da je od iznimne važnosti konstantno osvješćivanje o ženskom poduzetništvu, stvaranje pozitivne klime za poduzetnice kojemu je ovakav zasebni program bespovratnih potpora sigurno doprinio", kaže Radovanić.

U prošloj godini u okviru projekta Žena poduzetnica Ministarstva obrta i poduzetništva dodijeljeno 58 potpora u ukupnom iznosu od gotovo osam milijuna kuna.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close