Rebro dobilo novi laboratorij za intervencijsku kardiologiju vrijedan 16 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2013. u 21:59
Davor Miličić (PIXSELL)

regiju Prema razini opreme i kvalitetom prostora, Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb postat će vodeća ustanova u ovom dijelu Europe.

U KBC-u Zagreb u utorak je otvoren novi laboratorij za intervencijsku kardiologiju s dva najmodernija radiološka sustava za kateterizaciju srca. Riječ je o kapitalnoj investiciji koju je Ministarstvo zdravlja financiralo s 16 milijuna kuna, a u planu je nabavka još dva uređaja čime će Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, s razinom opreme i kvalitetom prostora, postati vodeća ustanova u ovom dijelu Europe. Radiološki uređaji za kateterizaciju srca omogućavaju snimanje srca, odnosno koronarnih krvnih žila, s tehnologijom ravnih digitalnih detektora, povećavajući dijagnostičku preciznost i smanjujući dozu zračenja pacijenta. Uz uređaj su nabavljeni i napredni softveri za analizu koronarnih žila, odnosno za izračunavanje stenoze žila.

Novost je i uvođenje intravaskularnog ultrazvuka odmah uz angiografski uređaj koji omogućava analizu i potrebna mjerenja bez upotrebe zračenja. U Laboratoriju za intervencijsku kardiologiju godišnje se obavi oko 2.500 djagnostičkih i terapijskih postupaka, među kojima oko 1000 složenih intervencijskih zahvata. S dva nova radiološka uređaja za kateterizaciju srca najviše kvalitete, podvostručit će se broj postupaka, smanjiti liste čekanja, smanjiti potreba za skupim klasičnim kardiokirurškim zahvatima te omogućiti rutinska primjena i uvođenje novih metoda dijagnostike i liječenja.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u razvijenom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme u nas se bilježi blago smanjenje broja umrlih od koronarne bolesti, što je dijelom zasluga liječenja intervencijskim metodama, osobito bolesnika s infarktom miokarda. Unatrag  12 godina provodi se liječenje akutnog infarkta miokarda metodom mehaničkog otvaranja zatvorene krvne žile, a od 2005. godine laboratorij se uključuje u Hrvatsku mrežu intervencijskoga liječenja akutnog infarkta miokarda. Riječ je o jedinstvenom projektu Hrvatskoga kardiološkog društva i Ministarstva zdravlja u sklopu kojega KBC Zagreb zbrinjava bolesnike s akutnim infarktom miokarda iz područja grada Zagreba, uključujući i područje bolnice Merkur, Velike Gorice te šire regije gradova Varaždina i Bjelovara.

Godišnje se u Klinici za bolesti srca i krvnih žila na Rebru intervencijski liječi oko 250 bolesnika s akutnim infarktom miokarda te, u posljednje vrijeme, gotovo jednaki broj bolesnika s predinfarktnim stanjem te početnim i manje opsežnim varijantama infarkta miokarda. Smrtnost od najtežih oblika infarkta miokarda smanjena je na oko pet posto, što znači da je dvostruko manja nego prije uvođenja intervencijskoga liječenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close