Američko istraživanje pokazalo je da podaci o kalorijskim vrijednostima pojedinih jela na jelovniku, izraženima crvenom, žutom i zelenom bojom, mogu utjecati na odluku o tome koliko će se hrane pojesti. Tijekom istraživanja ispitanici iz jednog restorana u Oklahomi podijeljeni su u tri skupine od kojih je jedna dobijala jelovnike bez kalorijskih vrijednosti jela, druga je dobila jelovnik s precizno izračunatim kalorijskim vrijednostima svakog jela, a treća jelovnik na kojemu je kalorijska vrijednost pojedinog jela bila označena crvenom (više od 800 kalorija), žutom (između 400 i 800 kalorija) ili zelenom bojom (manje od 400 kalorija). Utvrđeno je da je prva skupina naručivala obroke prosječne kalorijske vrijednosti 817 kalorija, druga prosječne vrijednosti 765 kalorija, a skupina s trobojnim oznakama svega 696 kalorija. Iako se radi o razlici od najviše 121 kalorije dnevno, stručnjaci u radu objavljenom u časopisu International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, upozoravaju da to znači gubitak pola kilograma tjelesne težine mjesečno.
Američko istraživanje pokazalo je da podaci o kalorijskim vrijednostima pojedinih jela na jelovniku, izraženima crvenom, žutom i zelenom bojom, mogu utjecati na odluku o tome koliko će se hrane pojesti.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu