Od Agrokorovih tvrtki Jamnica najbolja

Autor: Danijela Jozić / VLM , 14. veljača 2013. u 18:15
23 milijarde kuna bio je prihod osam tvrtki Agrokora lani

Ako Agrokor uspije kupiti Mercator, prihodi koncerna premašivali bi šest milijardi eura.

Vodeće kompanije koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića, koje su u četvrtak objavile rezultate poslovanja za 2012. godinu, ostvarile su prihod blizu 23 milijarde kuna, što je gotovo na istom nivou ili 1,2 posto manje u odnosu na godinu ranije.

>>> Sva financijska izvješća kompanija na jednom mjestu

Konzum, Tisak, Zvijezda, Ledo, Jamnica, Belje, PIK Vinkovci i Vupik, osam je Agrokorovih kompanija koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi, a podaci o njihovom poslovanju (dok se čeka objava konsolidiranog izvještaja) mogu se uzeti i kao ogledni rezultat čitavog koncerna s obzirom da je riječ o više od 75 posto prihoda Todorićeve grupacije. Agrokor je prema posljednjim službenim podacima za 2011. godinu imao prihod nešto veći od 29 milijardi kuna. Tijekom devet mjeseci prošle godine prihodi Agrokora iznosili su nešto više od 22 milijarde kuna, uz 202,8 milijuna kuna neto dobiti. Kako je dobit koncerna prepolovljena tijekom lanjska tri kvartala,  ne čudi podatak da su vodeće Agrokorove tvrtke jučer objavile uglavnom nižu dobit.

Najbolji je rezultat ostvarila je Jamnica kojoj su rasli i prihodi i dobit i to sedam odnosno čak 34 posto. "S obzirom na recesiju koja traje, Agrokor ima odlične rezultate. Mi radimo već sad planove do 2020. godine", rekao je nedavno Ivica Todorić, za jednog od svojih rijetkih medijskih istupa. Pred vlasnikom Agrokora još je jedan izazovan pokušaj da kupi slovenski trgovački lanac Mercator. Ukoliko bi mu to uspjelo, prihodi koncerna premašivali bi šest milijardi eura. Agrokor bi svoju ponudu za Mercator trebao predati početkom idućeg tjedna. 

Jamnica
Skok dobiti od 34,6 posto

Jamnica je lani ostvarila prihod od 1,34 milijarde kuna, što je u odnosu na godinu ranije povećanje od 7,4 posto. Jamnica pritom bilježi značajan skok neto dobiti od čak 34,6 posto i ona iznosi 134,9 milijuna kuna. Prihodi od prodaje kompanije na domaćem su tržištu rasli pet posto, a u inozemstvu sedam posto. "U skladu sa zahtjevima potrošača i razvojem tržišta Jamnica je i tijekom 2012. godine nastavila s ulaganjem u razvoj novih proizvoda, što je u sukladno dugoročnoj strategiji razvoja kompanije", navodi u izvještaju Jamnice njezin predsjednik Uprave Ivica Sertić.

Konzum
Smanjena dobit za 150 milijuna kuna

Najveći trgovački lanac u državi lani je ostvario ukupan prihod od 13,5 milijardi kuna što je u odnosu na godinu ranije povećanje od 1,06 posto. Pritom je neto dobit Konzuma u odnosu na 2011. godinu smanjena za skoro 150 milijuna kuna i iznosi 204 milijuna kuna. S obzirom na pad maloprodaje (koji se doduše tijekom prosinca nešto oporavio ali i dalje bilježimo realni pad na godišnjem nivou od 6,1 posto) može se reći da je Konzum ostvario dobar rezultat. Ipak, u usporedbi sa nekim konkurentima poput Plodina (rasle sedam posto) ili pak Lidla čiji se rezultati još čekaju (lani su bilježili dovznamenkasti rast zbog snažne ekspanzije) on je ipak slabiji. No, Konzum i dalje premoćno drži prvo mjesto na tržištu i četiri je puta veći od drugog konkurenta na listi najvećih (Plodine). 

Tisak
Manje od bonova i duhana

Tisak, najveći lanac kioska sa više od 1.300 prodajnih mjesta, lani je ostvario prihod od 3,3 milijarde kuna što je za 1,72 posto više u odnosu na 2011. godinu. Dobit je iznosila 18,8 milijuna kuna i manja je za oko pet milijuna kuna u odnosu na godinu ranije. "Zbog produbljenja gospodarske krize i pada potrošnje osnovne kategorije roba – prepaid bonova i duhana – bilježe se negativni trendovi dok je rast prihoda uglavnom rezultat rasta prodaje komercijalne robe", navodi u  izvještaju direktor Tiska Dražen Kocijan.

Belje
Povećan gubitak

Poljoprivredna tvrtka Belje lani je ostvarila prihod od 1,69 milijardi kuna što je smanjenje u odnosu na godinu ranije od 2,75 posto. Pritom je Belje iskazalo minus veći od 102 milijuna kuna (tijekom 2011. godine je gubitak bio 71,3 milijuna kuna). Lani je Belje obilježilo 'oslobađanje' Agrokora da preda ponudu za preuzimanje tešku više od 800 milijuna kuna. Prema odluci Upravnog suda, Agrokor ju nije dužan objaviti, što nisu dobro prihvatili pojedini mali dioničari. Ivica Todorić je nedavno rekao da je preuzimanje Belja čisto te da je sve rađeno po zakonu.

Ledo
Veća dobit i novi suvlasnici

Ledo je lani zabilježio ukupan prihod od 1,23 milijarde kuna, što je skoro na istom nivou kao i godinu ranije kad je on iznosio 1,25 milijardi kuna. Pritom je neto dobit kompanije iznosila 132,9 milijuna kuna i veća je za 5,5 posto u odnosu na 2011. godinu. Najznačajniji događaj lani za Ledo je bila dokapitalizacija kompanije teška 750 milijuna kuna. Ta su sredstva iskorištena za kupnju tvrtke Ledo Podgorica i Frikom u Srbiji od samog Agrokora, čime su te tvrtke stavljene pod kapu Leda. Najviše su pritom u Ledo uložili domaći mirovinski fondovi – AZ, Raiffeisen, PBZ Croatia osiguranje te Erste Plavi – koji su pritom "iskeširali" nešto više od 530 milijuna kuna. Udio vlasništva  Agrokora u Ledu nakon dokapitaliazcije iznosi oko 55 posto (prije je bio 78,85 posto).

Zvijezda
Dobit smanjena više od 10 milijuna kuna

Zvijezda je tijekom prošle godine ostvarila prihod od 1,1 milijardu kuna što je tek za nešto više od jedan posto više u odnosu na godinu ranije. Dobit Zvijezde je za oko desetak milijuna kuna smanjena u odnsu na 2011 godinu i iznosi 32,4 milijuna kuna. Zvijezda čak 83 posto prihoda ostvaruje na domaćem tržištu dok preostalih 17 posto koje ostvaruej na inozemnim tržištima se odnosi na Bosnu i Hercegovinu i  Sloveniju. U prošloj je godini kompanija investtirala 16,6 milijuna kuna i to prvenstveno u novu liniju u proizvodnju margarina.

Komentari (2)
Pogledajte sve

angern, nemaš pametnijeg komentara, nego ponavljati godinama jedne te iste gluposti?
Bedniče!

Šta se dešava u “Idei”:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

New Report

Close