Aluminij završio prvu etapu projekta vrijednog 6 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2013. u 11:41
Aluminij

U mostarskom Aluminiju puštena je u rad nova linija za lijevane malih legiranih ingota, težine 8 do 10 kg.

U mostarskom Aluminiju danas je puštena u rad nova linija za lijevane malih legiranih ingota, težine 8 do 10 kg, čime je završena prva etapa šest milijuna eura vrijednoga projekta nadgradnje postojećih proizvodnih kapaciteta mostarske Ljevaonice, priopćeno je iz Aluminija.

"S komercijalnom proizvodnjom malih ingota ove veličine krećemo odmah, koristeći naše postojeće ljevačke peći. Druga etapa projekta u punom je zamahu, a riječ je o ugradbi nove ljevačke peći, kapaciteta 50 tona, koja bi trebala otpočeti s radom već polovicom mjeseca travnja. S obzirom na to da ta peć, s jačim gorionicima, ima veću snagu topljenja, omogućuje nam i povećanje ukupnih proizvodnih kapaciteta za 30 tisuća tona godišnje, jer će moći pretapati veću količinu čvrstoga uloška", kazao je izvršni direktor za proizvodnju i razvitak Željko Boras.

Aluminij je s austrijskom tvrtkom Hertwich Engineering, a u kreditnomu aranžmanu sa švicarskim Glencoreom, sklopio spomenuti višemilijunski ugovor za kupnju i ugradbu najsuvremenije ljevačke opreme na tržištu današnjice, ističe se u priopćenju. Linija za lijevanje malih ingota uspješno je pokrenuta, a iz kompanije naglašavaju kako će nova ljevačka peć, zbog regenerativnih gorionika, jamčiti i bolje izgaranje plinova, dakle i još manje zagađenje okoliša..

"Izrazito sam ponosan na činjenicu da smo, usred ovakve krize i nedaća s kojima je Aluminij sudaren, imali snage dovesti ovaj projekt do kraja i neka ovo bude porukom kako se naša tvornica želi razvijati, želi rasti i proizvoditi i osigurati ovoj sredini postojaniju sutrašnjicu. No, za to nam treba razum i osjećaj za gospodarstvo u glavama onih koji u rukama drže mehanizme koji nam mogu otvoriti vrata i put za ovakovo razmišljanje ili ih, pak, zauvijek zatvoriti udarajući nam i nadalje namete s cijenama električne energije, visokim i nelogičnim poreznim traženjima i sličnim", komentirao je direktor Aluminija Ivo Bradvica.

Komentirajte prvi

New Report

Close