‘Za projekte u inozemstvu treba nam Astra ili slična kompanija’

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2013. u 13:23
Ministar poduzetnistva i obrta Gordan Maras. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Ideja je Ministarstva da Astra opet može biti središnje mjesto koje će povezati neke naše proizvođače i pružatelje usluga.’

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u intervjuu za Lider otkrio je da Ministarstvo smatra da Astra može  opet biti središnje mjesto koje će povezati neke naše proizvođače i pružatelje usluga.

'Astra je danas u vrlo teškoj situaciji, nakon godina u kojima je sustavno bila marginalizirana. Ideja je Ministarstva da ona, s obzirom na to da još ima brend prepoznatljiv na mnogim tržištima, opet može biti središnje mjesto koje će povezati neke naše proizvođače i pružatelje usluga, pokušati napraviti projektni menadžment i ponuditi te usluge vani', kaže maras. Ministarstvo je zatražilo od Uprave Astre da napravi materijal o tome.

'U ovom trenutku situacija u toj tvrtki je vrlo ozbiljna, vjerojatno će se morati provesti restrukturiranje i konsolidacija poslovanja jer se na tome godinama ništa nije radilo', ispričao je ministar. Žele da se, ovisno o uspjehu restrukturiranja, Astra ili slična kompanija vrati na scenu kao netko tko će povezati neke tvrtke i ujediniti pojedine ponude za projekte u inozmestvu, ali i u Hrvatskoj. Maras kaže da je tu kompaniju bivša vlast ostavila u dugovima te da je njezina aktivnost jako pala. Sada se više bavi iznajmljivanjem nekretnina u svom vlasništvu nego otvaranjem novih tržišta. 'Ako program restrukturiranja ne uspije, brend treba sačuvati i na njemu, kvalitetnim ljudima i ideji projektnog mendažmenta graditi budućnost', poručio je.

Objasnio je i zašto bi obnovljena Astra bila bitna za tvrtke u građevinarstvu i projektiranju. 'Morate imati jaku projektnu kuću, jaku niskogradnju, jaku tvrtku koja će moći zajedno nastupati vani i davati ponude za poslove koji vrijede milijarde eura, i to po načelu ključ u ruke. Pojedinačni nastupi ne nude nikakvu perspektivu izvoza u tim tvrtkama. One mogu tu i tamo dobiti poslove, ali dugoročno ne mogu obavljati velike projekte', smatra Maras. Kaže da bi bilo bolje kad bi ujedinili potencijal  koji imaju npr. Ingra, Dalekovod, IGH, Viadukt, Zagrebmontaža i druge koje nastupaju vani. 'Ne vidim razlog zbog kojeg ne bi konkurirali za poslove u Rusiji, koja u infrastrukturu ulaže golem novac', zaključio je.

Komentari (2)
Pogledajte sve


ma kakva Astra, najbolje Jugobanku reinkarnirajte

ne bi bilo loše da postoji tako nešto

http://www.business.hr/kompanije/oppenheim-najveci-je-problem-gospodarstva-sto-su-nam-banke-u-stranom-vlasnistvu

ma kakva Astra, najbolje Jugobanku reinkarnirajte

New Report

Close