Ne duguju 1,5 mlrd. kn, kaže povjerenik Janeška

Autor: Suzana Varošanec , 06. veljača 2013. u 21:59
Ročište o planu restrukturiranja je 19. Veljače/PIX

Sporan iznos duga bankama, do petka se to mora raščistiti.

Nastala je poprilična zbrka u vezi s ukupnim, bilančnim i vanbilančnim obvezama Dalekovoda u postupku predstečajne nagodbe.

Na ročištu u utorak nisu se niti uspjele utvrditi tražbine svih banaka s kojima one imaju pravo glasovati o planu, pa stoga nije poznat ukupan iznos utvrđenih tražbina. Mladen Janeška, povjerenik predsječajne nagodbe, tvrdi da je pogrešan podatak o 1,5 milijardi kuna duga Dalekovoda, a kojeg je dužnik objavio. Naveo je i da nije točan podatak da Dalekovod duguje banakama 894,8 milijuna kuna što, pak, stoji u izvješćima revizora objavljenima na srijedu za Zagrebačkoj burzi. "To je tema razgovora s bankama i do petka ćemo razjasniti sve nejasnoće i dobiti iznos utvrđenih tražbina s kojima će se glasovati 19. veljače.

Ukupna potraživanja trebala bi iznositi 3,266 milijardi kuna, kako je to dužnik i najavio uoči ročišta", kazao je Janeška, potvrdivši da je dužnik utvrdio interkompanijska potraživanja veća od 900 milijuna kuna po sudužništvima. Odvjetnik Mićo Ljubenko smatra da je riječ o velikom iznosu koji može činiti više od jedne trećine glasova, a moguće i dvije trećine: "Takav odnos u glasovima doveo bi do legalno neprirodnog stanja gdje faktično dužnik sam vjerovnicima može uvjetovati nagodbu jer se nagodba postiže s dvije trećine glasova." 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovdje su izgleda banke htjele ući u predstečajnu nagodbu sa garancijama koje je Dlkv d.d. dao svojim tvrtkama kćerima u iznosu od cca 750M.
A kad je tako, onda je normalno i da Dlkv-ove tvrtke kćeri jave kao vjerovnici, i to u iznosu od cca 900M kuna.
Cijeli problem je i nastao jer u predstečajnoj nagodbi nije Dlkv Grupa nego samo Dlkv d.d.
I to je cijela priča i moguće nesuglasice.
Svatko hvata što bolje pozicije.
Nedaju se oni, ali se nedaju ni naši.

pa ako su interkompanijska onda zapravo i nisu realno tolika koliko se tvrdi..ili ako jesu onda se tako i glasuje..dajte se fokusirajte na bit a ne na samo slovo zakona…

New Report

Close