Predstečajne nagodbe: Sutra se održava ročište za Dalekovod

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2013. u 16:49
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Danas je održano prvo ročište za utvrđivanje tražbina u predstečajnoj nagodbi za tvrtku Čvor iz Vinkovaca te doneseno rješenje o ukupnom iznosu utvrđenih tražbina, dok je prvo ročište za zagrebačku Autronic Grupu odgođeno zbog nedolaska predstavnika Porezne uprave (PU).

Iznos osporenih tražbina na ročištu za Čvor bio je manji od 25 posto od ukupnih tražbina te su utvrđeni uvjeti za nastavak postupka predstečajne nagodbe, odnosno ročište je uspješno okončano, doznaje se iz Fine.

Ročište za Autronic Grupu odgođeno je zbog nepojavljivanja predstavika PU-a koja je najveći vjerovnik Autronic Grupe s nešto više od 114 tisuća kuna, a udjel te tražbine u ukupnim tražbinama vjerovnika veći je od 50 posto. Zbog toga što nije bilo predstavnika PU nije bilo moguće glasovanje vjerovnika o planu financijskog restrukturiranja koji je predložio dužnik pa je Nagodbeno vijeće odgodilo ročište.

Nedolazak predstavnika PU-a izazvao je čuđenje sudionika ročišta, jer, premda se radi o predmetu manje vrijednosti, ipak je riječ o jednom od prva dva ročišta prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi pa se dolazak predstavnika PU-a očekivao.

Zagrebačka Autronic grupa i vinkovački Čvor d.o.o. prve su tvrtke za koje je za danas predviđeno ročište za utvrđivanje tražbina kod vjerovnika kod kojih su stečeni uvjeti za sklapanje predstečajne nagodbe, od 23 tvrtke nad kojima je do sada pokrenut postupak predstečajne nagodbe.

U četiri mjeseca od stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi Financijska je agencija zaprimila više od tri tisuće prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

Do kraja siječnja prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe Fini je predalo 3.027 tvrtki s ukupnim dugovanjima u iznosu višem od 29,6 milijardi kuna, a ukupan broj njihovih zaposlenika je 23.482.

Nakon današnjih prvih ročišta za utvrđivanje tražbina kod vjerovnika kod kojih su stečeni uvjeti za sklapanje predstečajne nagodbe, sutra se održava i ročište za jednu od najvećih tvrtki nad kojima je otvoren postupak predstečajne nagodbe, zagrebački Dalekovod.

Dalekovod, prema podacima iz prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, duguje više od 1,56 milijardi kuna, predstečajnu je nagodbu zatražio krajem studenog prošle godine, a postupak je otvoren 20. prosinca.

Prema ranijim procjenama ministra financija Slavka Linića, očekivalo se da će prijedloge za otvaranje postupka predstečajne nagodbe predati oko 11 tisuća tvrtki koje su za to uvjete imale stupanjem na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstačajnoj nagodbi, 1. listopada prošle godine, a bile su dužne predati prijedloge do kraja 2012.

Tvrtke koje to nisu učinile u propisanom roku, počinili su prekršaj iz članka 88 stavka 4 Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, za što je predviđena kazna od 10.000 do 100.000 za poduzetnika te kazna od tisuću do 50.000 kuna za odgovornu osobu poduzetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close