‘LNG Omišalj imao je smisla prije 10 godina, više ne’

Autor: Darko Bičak , 21. siječanj 2013. u 22:01
Thomas Kleefuss, Net4Gas

Sličnim projektom u Italiji, kao i realizacijom plinovoda, izgubit će se smisao LNG terminala u RH, smatra prvi čovjek češkog Net4Gasa.

Češki plinovod Gazelle posljednji je u Europi koji je financirala neka privatna tvrtka, smatra Thomas Kleefuss, predsjednik Uprave češke plinske kompanije Net4Gas, u vlasništvu njemačke energetske grupacije RWE.

U intervjuu za tamošnji poslovni list "Hospodarske noviny" Kleefuss je objasnio da je liberalizacija tržišta energenata povećala rizik za velike privatne investicije u energetsku infrastrukturu, poput plinovoda, naftovoda i dalekovoda. U idućem razdoblju, istaknuo je, na tom području uloga države, ili Europske unije, mora biti puno snažnija. Taj češki biznismen smatra da je nerealno očekivati da će privatne kompanije ulagati u projekte koji će se isplatiti za 20-30 godina, a istodobno njihovi kupci svake sezone odlučuju od koga će i gdje kupiti plin. Kleefuss se osvrnuo i na LNG terminale, posebice onaj koji se planira graditi u Omišlju na Krku. Smatra da je Hrvatska prije 10 godina imala veliku priliku i da je to tada bio važan projekt i u europskim okvirima, no danas je, smatra Kleefuss, prekasno za to. "Riječ je o strateškoj poziciji za dobavu plina brodovima u Europu, posebice u Italiju.

No, gradnjom sličnog pothvata u samoj Italiji, kao i realizacijom plinovoda, bio to Južni tok ili Nabucco, izgubit će se svaki smisao LNG terminala u Hrvatskoj", smatra Kleefuss.  Gazzele je 166 kilometara dug i 400 milijuna eura vrijedan cjevovod na češko-njemačkoj granici. Kapacitet mu je 30 milijardi kubika plina na godinu, a osigurat će sigurniju nabavu ruskog plina središnjoj Europi, zaobilazeći Ukrajinu. Češka tvrtka za transport plina Net4Gas, u vlasništvu RWE Transgasa iz istoimene njemčake grupacije, počela je realizaciju tog projekta 2010., nakon velike energetske krize koja je izazvana sporom oko prava i cijene prelaska ruskog plina preko Ukrajine. Kako objašnjava sam Kleefuss, najveći je to energetski projekt u Češkoj u posljednjih 30 godina. Novi plinovod, koji je pušten u rad prošloga tjedna, naslanja se na Sjeverni tok, a dnevni kapacitet od 56 milijuna kubika plina dovoljan je za, primjerice, dvodnevnu opskrbu Austrije i Slovačke. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kvisling iz Češke koji radi za Njemce-RWE.Pa neće oni valjda gledati naše interese.

Hoće li netko odgovarati u Hrvatskoj jer je EVN -austrijska kompanija dobila koncesiju na plin u Dalmaciji a Hrvatska financirala plinovod od Karlovca do Splita?

Ajde novinari to istražite.

New Report

Close