Ova je industrija u Srbiji lani ostvarila suficit od 500 mil. dolara

Autor: Rato Petković / VLM , 16. siječanj 2013. u 16:27
Thinkstock

Vojna industrija je pored poljoprivrede, najvažnija gospodarska djelatnost u Srbiji.

Poljoprivrednici Vojvodine smatraju kako je prodaja i davanje u zakup zemljišta emiratskoj kompaniji „Al Dahri“ protuzakonita i nedopustiva. To je priopćio Miroslav Kiš, predsjedavajući Upravnog odbora asocijacije poljoprivrednika, uz napomenu kako se zemljište prodaje mimo tržišnih cijena.

Mlađanu Đinkiću, ministru gospodarstva, koji je s „Al Dahrom“ potpisao predugovor, zamjera se što, pored prodaje 80 posto vlasništva u osam kombinata, izdaje u zakup na 30 godina i poljoprivredno gazdinstvo Karađorđevo bez javnog nadmetanja.

Kiš upozorava kako je prodaja zemljišta strancima nedopustiva, dodajući kako je ono trebalo prvo biti ponuđeno domaćim poljoprivrednicima. Asocijacija će s vlastitim stavovima upoznati premijera Ivicu Dačića. Ukoliko izostane njegova reakcija, kojom bi dao potporu poljoprivrednicima, najavljeni su prosvjedi pred parlamentom i na ulicama, kako bi se javnost upozorila na protuzakoniti sporazum, kojeg je Đinkić dogovorio s emiratskom kompanijom.

Stav poljoprivrednika podržao je i Goran Živkov, bivši ministar poljoprivrede, koji predugovor s „Al Dahrom“ smatra velikim pravnim i moralnim nasiljem. Uz napomenu kako prodaja zemljišta strancima nije dozvoljena, Živkov postavlja pitanje zašto se „Al Dahri“ dozvoljava kupovina 25 tisuća hektara, a to pravo se uskraćuje kupcima iz EU, koja je najveće tržište za plasman srpskih proizvoda i ima suvremenu tehnologiju.

Živkov zamjera vladi što je prodaja obavljena bez dražbe, uz napomenu da je cijena po kojoj je „Al „Dahra“ obavila kupovinu izuzetno niska, a zakup od 250 eura po hektaru još nepovoljnija. „A Dahra“ će zakupiti ukupno 2.982 hektara.

Živkov upozorava kako je "Al Dahra" u mnogim zemljama pokušavala napraviti slične aranžmane, ali je jedino u Srbiji bez natječaja i regularne procedure uspjela da osigurati toliku količinu zemljišta pod tako povoljnim uvjetima.

Vlada sklapanjem međudržavnog sporazuma na temelju kojeg se treba obaviti prodaja osam kombinata, nastoji poništiti važnost domaćeg zakonodavstva, jer međudržavni sporazumi imaju jaču pravnu snagu. Formalno sporazumom s „Al Dahrom“ stvaraju se zajedničke tvrtke u kojima država Srbija ima 20 posto vlasništva, ali će u praksi vlasnik biti emiratska kompanija. Vlada se odlučila na taj korak, jer je pored utrženja sto milijuna eura namjenjenih navodnjavanju, otvorila prostor za veću ekonomsku suradnju s Ujedinjenim Arapaskim Emiratima, s kojima treba  usljediti i sporazum o zajedničkom ulaganju u vojnu industriju.

Ona je pored poljoprivrede, najvažnija gospodarska djelatnost u Srbiji, a koja je lani ostvarila suficit od 500 milijuna dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close