U NP Risnjak ulaže se 2,6 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2013. u 15:51
Rekonstrukcija Razloge

Radovi, čiji se završetak očekuje u lipnju, se u cijelosti financiraju iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU Natura 2000.

"Ulaganjima u nove  posjetiteljske centre u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna NP Risnjak će dobiti zasluženo važno mjesto među turističkim destinacijama. Planiranim radovima će se osigurati prihvat većeg broja turista koji se s pravom očekuje u narednom periodu", izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep za vrijeme radnog posjeta Nacionalnom parku 'Risnjak', priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

U razgovoru s ravnateljem Javne ustanove »Nacionalni park Risnjak«, Miljenkom Gašparcem i njegovim najbližim suradnicima, Pomoćnik se upoznao s poslovnim planovima javne ustanove za 2013. godinu. Obišao je i radove na rekonstrukciji dva objekta u selima Razloge i Kupari koja se nalaze u blizini izvora rijeke Kupe i neposredno uz državnu granicu između Republike Hrvatske i Slovenije.

Upravo je taj dio Nacionalnog parka »Risnjak«, koji je dugo bio prometno izoliran i bez adekvatne turističke infrastrukture, prepoznat od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode kao perspektivna turistička destinacija, ističe se u priopćenju. Važnost tog područja leži i u njegovoj velikoj prirodnoj i krajobraznoj vrijednosti, skorom otvaranju granice i uskoro boljoj prometnoj povezanosti izgradnjom moderne prometnice iz pravca Broda na Kupi. Iz tih se razloga ulažu znatni financijski napori kako bi se stvorila kvalitetna turistička infrastruktura za prihvat povećanog broja posjetitelja koji se u narednom razdoblju s pravom očekuje, kažu iz Ministarstva.

U selu Razloge izvode se radovi na rekonstrukciji i uređenju stare škole u multifunkcionalni centar za posjetitelje koji će moći koristiti i lokalno stanovništvo za svoje potrebe, a u selu Kupari na rekonstrukciji i uređenju stare obiteljske kuće, danas u vlasništvu javne ustanove, u suvremeni prostor za prihvat posjetitelja. Radovi, čiji se završetak očekuje u lipnju, se u cijelosti financiraju iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP), a ugovorena vrijednost radova iznosi 2,6 milijuna kuna.

Tijekom posjeta pomoćnika ministra održana je i prva NIP-ova radionica u sklopu pripreme izrade projekta uređenja i interpretacije interijera ova dva objekta i pješačke staze koja ih povezuje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close