Obrtnici će za poslovanje odgovarati s pet tisuća kuna

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2012. u 13:05
Ministar G. Maras (Photo: Marijan Susenj/Pixsell)

Mijenja se Zakon o obrtu, a obrtnicima će novele donijeti zaštitu imovine, mogućnost prijenosa obrta na drugu osobu…

Mijenja se Zakon o obrtu, a obrtnicima će novele donijeti zaštitu imovine, mogućnost prijenosa obrta na drugu osobu, manje izdatke za komorske članarine te pravo na primanje naknade za nezaposlenost. To su okosnice izmjena zakonodavnog okvira koje je Ministarstvo poduzetništva i obrta pripremilo, a objavio ih je Večernji list.

Novina će, piše list, između ostalog biti i striktno definiranje imovine kojom obrtnik odgovara. Ustavni sud odbacio je kategoriju "imovina unesena za obavljanje obrta" zbog nedjeljivosti osobne imovine pa se Ministarstvo odlučilo u zakon unijeti obvezu da obrtnik odgovara za obrt imovinom od minimalno 5000 kuna. Dosad je obrtnik odgovarao cjelokupnom imovinom za dugove obrta, dok su tvrtke jamčile samo temeljnim kapitalom, podsjeća se u tekstu.

U Ministarstvu kažu da su prihvatili gotovo sve primjedbe obrtnika, a najviše molbi i pritužbi dobili su na odredbu zakona koja je zabranjivala prijenos obrta na drugu osobu. To se mijenja tako da se u zakon unosi prijenos za života obrtnika. Dosad se obrt mogao samo naslijediti nakon smrti, dok će odsad obrtnici koji žele u mirovinu moći prenijeti posao na drugu osobu, piše list. Izvorni članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close