Veledrogerije na koljenima, ‘kolaps za otprilike dva tjedna’

Autor: Andreja Šantek /VLM , 27. prosinac 2012. u 13:49
Thinkstock

Iz veledrogerija poručuju da u prosincu nije bilo uplata od strane HZZO-a za isporučene lijekove i sanitetski materijal u ljekarne i bolnice.

Iz Udruge veledrogerija koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori priopćili su u četvrtak da zbog nelikvidnosti više nisu u stanju uredno opskrbljivati bolnice s lijekovima i sanitetskim materijalom. Iz veledrogerija poručuju da u prosincu nije bilo uplata od strane HZZO-a za isporučene lijekove i sanitetski materijal u ljekarne i bolnice te da su se dugovanja ljekarni popela na 270 dana, a dugovanja bolnica u prosjeku su veća od 500 dana pa stoga veledrogerije nisu više u stanju izvršavati svoje obveze prema proizvođačima.

Iako je nakon prošlotjednog sastanka iz Ministarstva zdravlja priopćeno da je situacija pod kontrolom i da obustave lijekova neće biti, iz veledrogerija poručuju da od Ministarstva i HZZO-a nisu dobili čvrsta obećanja i garanciju da će se ovo neizdrživo stanje uskoro riješiti. U veledrogerijama kažu da zbog nastale situacije više ne mogu financirati svoje poslovanje te da i njihove tvrtke dolaze u pitanje, a situacija će biti dovedena do kolapsa za otprilike dva tjedna. 

Ministar zdravlja Rajko Ostojić pak poručuje da će se sanacija dugova obaviti u tri koraka: do kraja godine veledrogerijama će se isplatiti 227 milijuna kuna za pokrivanje dugova kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara starijih od 150 dana i dugove županijskih bolnica starijih od 365 dana. Drugi korak će usljediti u siječnju kada će se platiti 258 milijuna kuna dugova prema ljekarnama. Treći korak bit će daljnja sancija bolnica i smanjenje dugova za što je osigurano 1,1 milijarda kuna temeljem Zakona o sanacijama javnih ustanova, stoji odgovoru ministra zdravlja.

Komentirajte prvi

New Report

Close